Ο Σταθάκης και οι λαϊκιστές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι πραγματοποιείται άλωση της Αριστεράς από τους Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη, όπως είπε μάλιστα, «από τους λαϊκιστές», που συνιστούν την «ελληνική εκδοχή ενός παγκόσμιου φαινομένου».

Δεν έχει άδικο. Μονάχα που καθυστέρησε πολύ να διακρίνει την «ελληνική εκδοχή του παγκόσμιου φαινομένου» του λαϊκισμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαϊκισμός που τόσο ενοχλεί τώρα τον κύριο Σταθάκη, και όπως φαίνεται τον οδηγεί προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκεί από πριν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ο λαϊκισμός που τώρα αισθάνεται ο πρώην υπουργός ότι τον καθιστά ξένο σώμα στο κόμμα ήταν εκεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα «σκίσει τα μνημόνια με ένα νομοσχέδιο». Ο λαϊκισμός ήταν εκεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι «θα παίζουμε νταούλια και θα χορεύουν οι Βρυξέλλες».

Ο λαϊκισμός ήταν εκεί όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε εξουσία έχοντας σαν δεκανίκι τη λαϊκιστική Ακροδεξιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο λαϊκισμός ήταν εκεί όταν προκηρύχθηκε ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα. Ο λαϊκισμός ήταν εκεί όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από τον λόγο του Παύλου Πολάκη.

Πράγματι, έτσι όπως έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας πολιτικός όπως είναι ο κύριος Σταθάκης δεν έχει θέση. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς μια λαϊκίστικη Αριστερά, αλλά κάτι αλλοπρόσαλλο, δίχως ταυτότητα.

Πάντοτε ο κύριος Σταθάκης λογιζόταν ως ένας από τους πιο σοβαρούς και μετριοπαθείς πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πολύ πιθανό πολλές από τις τακτικές, τις συμπεριφορές, τη ρητορική και την επιθετικότητα που υιοθετούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, να τον ενοχλούσαν.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πάντως, δεν μίλησε τότε, δεν αντέδρασε, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ώστε κάτι τέτοιο να γίνει αντιληπτό και προς τα έξω.

Τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Οσοι ήταν μετριοπαθείς, νηφάλιοι και σοβαροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν αυτό που άφησαν να διογκωθεί. Ισως να σκέφτηκαν τότε ότι η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης να έδινε ένα άλλοθι, ίσως ακόμη και την ευκαιρία, συν τω χρόνω, πολλά να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ευσεβείς πόθοι. Η τοξικότητα και ο λαϊκισμός, που τώρα πετούν έξω πολλά παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκεί και καθόριζαν τα πράγματα.

Το έχουμε ξαναγράψει: Μετά την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη και την ηγεμονία του Παύλου Πολάκη, πολλά παλαιά και σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσαν την τοξικότητα και τον λαϊκισμό εκ μέρους του κυρίου Πολάκη. Ωστόσο, αυτή ήταν η συμπεριφορά τόσα χρόνια, δεν είναι κάτι νέο. Απλώς, τώρα τους ενοχλεί, διότι για πρώτη φορά στρέφεται εναντίον τους. Τώρα, όμως, είναι πια πολύ αργά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT