90 χρόνια πριν στην «Κ»: 12 – 11 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΣ: Ο ασύρματος ανήγγειλεν την εκλογήν του Ιταλοαμερικανού Φιορέλλο Λα Γκάρντια [φωτ. με τον Ρούσβελτ] ως δημάρχου της Νέας Υόρκης. Ο Λα Γκάρντια ανεδείχθη νικητής και εις τα πέντε εκλογικά τμήματα της πόλεως, ακόμη δε και εις αυτήν την Μανχάτταν, η οποία εθεωρείτο ως φρούριον της δημοκρατικής οργανώσεως «Τάμμανυ», ως και εις το Μπρονξ, κέντρον της επιρροής του ετέρου υποψηφίου Μακ-Κη. Την μεγαλυτέραν όμως πλειοψηφίαν εις τον Λα Γκάρντια έδωσαν οι περίφημοι «Μπρούκληδες», οι ψηφοφόροι της λαϊκής συνοικίας Μπρούκλιν. Ο ενθουσιασμός τον οποίον η νίκη του Λα Γκάρντια προεκάλεσεν εις τας ιταλικάς συνοικίας της πόλεως και εις ολόκληρον την Νέαν Υόρκην είνε απερίγραπτος. […] ο λαός εξεδήλωσε την χαράν του με τρόπον εξωφρενικόν.

Α.Β.Γ.: Την πρωίαν της 8ης τρέχοντος νέα επανάστασις εξερράγη εις την πολυπαθή πόλιν της Αβάνας, πρωτεύουσα της ανησύχου δημοκρατίας της Κούβας. Οι κάτοικοι αφυπνίσθησαν από τους πυκνούς κρότους των πολυβόλων και των όπλων, οίτινες εσυνεχίσθησαν επί δίωρον άνευ διακοπής, και επανελήφθησαν βραδύτερον με μεγαλυτέραν έντασιν. Το νέον επαναστατικόν κίνημα ωργανώθη υπό της περιφήμου οργανώσεως «Α.Β.Γ.», της μυστικής αυτής εταιρείας η οποία ήδη έχει διεξαγάγει την κατά του Ματσάδο εξέγερσιν, και η οποία ζητεί τώρα να ανατρέψη την κυβέρνησις του δόκτορος Γκράου Σαν Μαρτίν, διά να αποδώση την εξουσίαν εις τον δόκτορα Ντε Θεσπέντες, πρώην πρεσβευτή εις τη Βασιγκτώνα και διατελέσαντα επί εικοσαήμερον Πρόεδρον της Κουβανικής Δημοκρατίας μετά την πτώσιν του Ματσάδο.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Εντός των προσεχών ημερών ανοίγει τας πύλας του νέος κινηματογράφος, ο οποίος θα παρουσιάση μίαν νέαν καινοτομίαν. Αι ταξιθέτριαί του θα παρουσιασθούν ενδεδυμέναι αλά Μαρλέν Ντήντριχ, δηλαδή με κοστούμια ανδρικά. Πώς θα υποδεχθή το κοινόν την ανδρικήν εμφάνισιν των θηλυκών αυτών είναι δύσκολον να προδικάση κανείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT