Η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Μάθαμε πολλά για τον κ. Στέφανο Κασσελάκη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκε στα ελληνικά πράγματα. Μάθαμε τι καφέ πίνει, σε ποιο γυμναστήριο πάει, ποιους μυς του γυμνάζει, ότι προτιμά την άρση βαρών. Επρεπε να πάει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών για να μάθουμε τι πιστεύει για τις εργασιακές σχέσεις και σε ένα συνέδριο του Economist για να θολώσει το μόνο πράγμα που είχε ξεκαθαρίσει.

Τώρα, όμως, υπάρχουν ελπίδες να μάθουμε περισσότερα. Οπως διαβάζουμε, ο ουρανοκατέβατος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στο πλαίσιο της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συνολικά τους πολίτες, σχεδιάζει μία φορά την εβδομάδα θα καθιερωθεί (sic) “Στο Κόκκινο” η εκπομπή η “Ωρα του προέδρου”» (avgi.gr, 13.11.2023). Ετσι θα είναι ο δεύτερος αρχηγός κόμματος που θα χτίσει αυτήν την «αδιαμεσολάβητη σχέση» με τους πολίτες. Τον δρόμο είχε ανοίξει πριν από πολλά χρόνια ο κ. Βασίλης Λεβέντης.

Παρ’ όλα αυτά, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις του κ. Κασσελάκη για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον ρωτήσει κάποιος «τι θα κάνετε με όλους αυτούς τους μαύρους που γεμίζουν τις πλατείες;». Περιμένουμε με αδημονία να ακούσουμε την απάντησή του, όχι μόνο διότι ο κ. Κασσελάκης πιστεύει στις «απολυμαντικές ιδιότητες» της λαϊκής ψήφου – εδώ απείλησε να επαναφέρει τον αρχαιοελληνικό εξοστρακισμό στο κόμμα του. Θα έχει ενδιαφέρον, διότι αυτές οι αδιαμεσολάβητες σχέσεις ηγέτη – λαού δημιουργούν τέρατα και, προπαντός, κακά προηγούμενα. Και όταν ένας ηγέτης πιστεύει τόσο πολύ στον λαό –ή έστω στο ένα εκατοστό αυτού, στις 100.000 που ψηφίζουν στις εσωκομματικές διαδικασίες– δεν θα έχει πρόβλημα να απαρνηθεί όχι μόνο την αριστερή παράδοση, αλλά ακόμη και τις παρακαταθήκες του Διαφωτισμού.

Βεβαίως ο κ. Κασσελάκης ηγεί-ται ενός χώρου που το 2015 έκα-νε κοτζάμ δημοψήφισμα ενάντια στη λογική. Ολοι –προεδρικοί, διαφωνούντες και αποχωρήσαντες– ασπάστηκαν τη λογική ότι αρκεί η πολιτική βούληση για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της οικονομίας. Πήγαν στις πλατείες των Αγανακτισμένων για να εκθειάσουν τα αγαθά της «άμεσης δημοκρατίας»· είδαμε τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να αγορεύει στην πλατεία Συντάγματος δίπλα στον κ. Δημήτρη Καζάκη. Εχτισαν το λαϊκιστικό ήθος πάνω στο οποίο καβάλησε σήμερα ο σημερινός αρχηγός.

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Κασσελάκης είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους θεματοφύλακες του κόμματος. Οσα ζει σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η συνέχεια εκείνων που έπραξε την περίοδο 2010-2015 με τα ίδια μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT