Προσθαφαιρέσεις με σάλτσα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ολοι συνομολογούν ότι ενοποιητικός παράγων του ασκεριού που ονομάστηκε «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» –με την προσθήκη αργότερα της «Προοδευτικής Συμμαχίας»– ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Μετά την αποχώρησή του, ενοποιητικός παράγων του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Για χάρη του η πλειονότητα των 150.000 εκλογέων της εσωκομματικής διαδικασίας εξέλεξε ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν άνθρωπο που δεν ξέρουμε ούτε από πού κρατάει η πολιτική του σκούφια ούτε καν τι έχει μέσα σε αυτή. Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο διότι υποσχέθηκε ότι μπορεί να κερδίσει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ισχυρίστηκε ότι μιλάει καλύτερα αγγλικά από αυτόν.

Το ίδιο διατύπωσε με περισσότερη σάλτσα (Πουμαρό ή άλλη μάρκα) και ο μετριοπαθής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Σωκράτης Φάμελλος. Οπως είπε στην ΕΡΤ: «Συνολικά έχουμε επιλέξει να έχουμε μια πολιτική ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνούμε, μπορεί όχι στις ιδεολογικές μας αναφορές και αφετηρίες, αλλά στον πολιτικό μας στόχο. Ο πολιτικός μας στόχος είναι μία αριστερή, προοδευτική κυβερνητική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, είναι να αμβλύνουμε, να σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τον τρόπο, το πώς θα το κάνουμε αυτό. Προφανώς και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις» (13.11.2023).

Μπορεί να υπάρξει πολιτική ενότητα χωρίς συμφωνία στις ιδεολογικές αναφορές και αφετηρίες; Φυσικά. Την είδαμε την περίοδο 2015-2019, όταν η πολιτική ενότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πολιτικό στόχο και γι’ αυτό επιβίωσε αδιατάρακτη επί τέσσερα χρόνια. Βεβαίως, ο πολιτικός στόχος ήταν κινούμενος. Πρώτα ήταν η κατάργηση των μνημονίων και μετά η καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι κατά βάθος όλα γίνονταν για το «ή εμείς ή αυτοί» στη διακυβέρνηση της χώρας. Οσο για τα περί «αριστερής, προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου για την ελληνική κοινωνία», ο σύντροφος Πάνος Καμμένος την εγγυάτο.

Ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Φάμελλος γαρνίρισε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ με ευχές· είπε διάφορα για προσθαφαιρέσεις. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι «πολιτικός στόχος της αριστερής, προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου για την ελληνική κοινωνία…» και ότι ταυτοχρόνως «να αμβλύνουμε, να σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής» υπήρχε και την προηγούμενη τετραετία 2019-2023. Και –παρά το γεγονός ότι τον πάλευε ένας μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός και ουχί ένας ουρανοκατέβατος αρχηγός– είδαμε πόσο καλά πήγε…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT