Ενα νέο κόμμα γεννιέται

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Ο τίτλος του άρθρου φαίνεται κοινότοπος, αλλά ας μη βιάζεται ο αναγνώστης. Δεν αναφέρομαι στο κόμμα που πρόκειται να ιδρύσουν οι αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Οντως, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τα παλαιά στελέχη του θα είναι ένα νέο κόμμα. Τι είδους και με ποιον προσανατολισμό ουδείς γνωρίζει. Ακόμη ούτε ο ίδιος ο ηγέτης του. Είναι ένα συλλογικό, πολιτικό υποκείμενο υπό διαμόρφωση. Τα πάντα θα εξαρτηθούν –και πρωτίστως η επιτυχία του εγχειρήματος– από τις ικανότητες του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Δηλαδή, από την ικανότητά του να μορφοποιήσει πολιτικά τις χύμα ιδέες που έχει στο μυαλό του. Δεν είναι εύκολο. Και άλλοι ηγέτες, με πιο βαριά ονόματα, είχαν χύμα ιδέες, αλλά μέχρις εκεί. Το δύσκολο είναι η σύνθεση και, ιδίως, η συνολική πολιτική πρόταση. Εκεί θα κριθεί ο νέος αρχηγός. Διότι ακούγεται όμορφα και κυρίως ρηξικέλευθα για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αυτό που είπε προχθές στη δραματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: « Η Αριστερά δεν πρέπει να ντρέπεται για την έπαρση της σημαίας». Οντως ξάφνιασε με αυτό που είπε, με δεδομένο πως στον αυθεντικό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων κοινωνικής κριτικής η σημαία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κομμάτι πανί. Το πιστεύουν και το λένε. Αυτή τη θέση για τη σημαία πώς θα τη μετατρέψει σε μια συγκροτημένη πολιτική για τα εθνικά θέματα; Θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση, διότι στην Αριστερά αυτός που αγαπά την πατρίδα του και τα σύμβολά της, με μεγάλη ευκολία, χαρακτηρίζεται εθνικιστής.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υποστηρίζω πως ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δημιουργεί ένα νέο κόμμα. «Με τον Πολάκη και τον Παππά;» θα αναρωτηθεί εύλογα ο αναγνώστης. Ναι, και με αυτούς. Για έναν απλό λόγο. Ας έρθουμε στη θέση των κυρίων Πολάκη και Παππά. Τι εναλλακτικές έχουν; Επαιξαν τα ρέστα τους στο χαρτί Κασσελάκης. Αν «καεί», καίγονται και οι ίδιοι, διότι έχουν εκτεθεί. Είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να τον υποστηρίζουν σε όλες τις ακροβασίες του, μερικές εκ των οποίων είναι ενδιαφέρουσες. Συνεπώς, επανερχόμενος από εκεί που ξεκίνησα, τα πάντα εξαρτώνται από τις ικανότητες του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Από το πόσο γρήγορα θα συγκροτήσει τη συνολική πολιτική του πρόταση, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τα παλαιά στελέχη του θα είναι ένα νέο κόμμα. Τι είδους και με ποιον προσανατολισμό ουδείς γνωρίζει. Ακόμη ούτε ο ίδιος ο ηγέτης του.

ΥΓ.: Είναι λάθος να του προσάπτεται η κατηγορία, η ύβρις θα έλεγα, για τραμπισμό. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πέραν όλων των άλλων, αμφισβήτησε, λόγω και έργω, ένα εκλογικό αποτέλεσμα και παρακίνησε Αμερικανούς πολίτες σε στάση. Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίζεται ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα και διαγράφει αυτούς που το αμφισβητούν και θέλουν να το ανατρέψουν. Οι διαγραφές δεν είναι τραμπισμός. Προβλέπονται σε όλα τα σοβαρά κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT