Ο Στέφανος χωρίς βαρβάρους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τον Στέφανο Κασσελάκη μπροστά σε νέα δεδομένα. Σιγά σιγά του τελειώνουν οι βάρβαροι. Ενίοτε οι βάρβαροι είναι πολύ χρήσιμοι. Για ό,τι δεν πάει καλά, στρέφουμε σ’ αυτούς το δάχτυλο και τους ρίχνουμε την ευθύνη. Γίνονται τα μαύρα πρόβατα ποικίλων κρίσεων, σηκώνουν το βάρος αποτυχιών, λειτουργούν σαν αλεξικέραυνα απορρόφησης της δυσαρέσκειας και της οργής, που χωρίς αυτούς Κύριος οίδε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να εκδηλωθεί, κατά ποίου θα μπορούσε να στραφεί.

Να, στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα. Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις αποδίδονταν μέχρι τώρα σ’ αυτούς που η νέα ηγεσία όρισε ως τους δικούς της βαρβάρους. Σ’ εκείνους που αντί να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο, τον πολεμούν και γίνονται αιτία να εκπέμπει το κόμμα εικόνα διάλυσης προς τα έξω και να αποπροσανατολίζονται οι ψηφοφόροι. Σε κάποιους βαρβάρους απέδωσε την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης. Θυμήθηκε τις προεκλογικές δηλώσεις Κατρούγκαλου και κάποια θολά κείμενα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για «τοπικά νομίσματα». Σ’ αυτούς έστρεψε το δάχτυλο. Επιλεκτική μνήμη, βεβαίως. Το κόμμα κλήθηκε να απολογηθεί και για άλλες δηλώσεις και συμπεριφορές, με υπότροπους υπαιτίους. Αυτοί, όμως, δεν τοποθετούνται σ’ αυτή τη συγκυρία στους βαρβάρους. Στο μέλλον, οψόμεθα…

Οι βάρβαροι φταίνε για την παρατεταμένη αδυναμία του κόμματος να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση και ότι αξίζει την ψήφο τους. Οι βάρβαροι και όχι ο διαδικτυακός βόρβορος φταίνε για την τοξικότητα που ξεχειλίζει.

Μετά τις αποχωρήσεις της «Ομπρέλας» και τη συνεχιζόμενη φυγή στελεχών, οι βάρβαροι τελειώνουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης κινδυνεύει να απομείνει με αυτό που ζήτησε. Ενα καθαρό από φωνές αντιλογίας κόμμα. Ενα κόμμα συντεταγμένο πίσω από τον πρόεδρο, που μιλάει τη μοναδική ορθή πολιτική σκέψη και πρακτική. Τελειώνουν οι βάρβαροι. Αλλά μαζί τους εξαφανίζεται και η ασπίδα που προσφέρουν.

Είναι τυχαίο ότι ο προκάτοχος του κ. Κασσελάκη άφησε ανενόχλητους τους δικούς του βαρβάρους; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταλόγιζαν αδυναμία. Μήπως, όμως, ήταν μια υπολογισμένη επιλογή αυτοπροστασίας; Μήπως η διατήρησή τους έστρεφε τα δάχτυλα της απόδοσης ευθυνών μακριά από την ηγεσία;

Πολύ σύντομα θα φανεί τι θα γενούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος πρόεδρός του χωρίς βαρβάρους. Ο ποιητής, πάντως, έχει προεξοφλήσει ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT