90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 16-11-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΠΟΤΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ: Το «ξηρόν» καθεστώς εις τας Ηνωμένας Πολιτείας διήρκεσε δεκαπέντε έτη. Αλλά το καθεστώς αυτό, το οποίον επεβλήθη το 1918 και συνωδεύθη με τόσας ωραίας ελπίδας, δεν ημπορεί να κολακεύεται ότι εις την πραγματικότητα υπήρξε ποτέ. Διότι, βεβαίως, δεν είνε δυνατόν να αποκληθή ξηρόν καθεστώς ο θόρυβος και η αταξία, η ακμή των «σπηκήζυ» υπογείων ταβερνών τα οποία επλημμύριζαν με λαθραία ποτά, αι ορδαί των λαθρεμπόρων, αι δηλητηριάσεις και οι φόνοι, η διαφθορά των υπαλλήλων και ο ηθικός εκπεσμός της νεολαίας (στη φωτογραφία, μπουκάλια ουίσκι που μεταφέρονταν λαθραία μέσα σε φραντζόλες ψωμί).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η Τουρκία, η υποτεταγμένη εις την θεοκρατικήν νομοθεσίαν του Κορανίου, η Τουρκία της νωχελίας, της μοιρολατρείας και των ρεμβασμών εις τα κοιμητήρια, έχει εξαφανισθή πλέον. […] Μια Τουρκίς η οποία θα υπεστήριζε τώρα την επιστροφήν εις τον πέπλον του προσώπου θα διέτρεχεν απλούστατα τον κίνδυνον να λιντσαρισθή από τας αδελφάς της. Διότι αι γυναίκες της νέας Τουρκίας αντιλαμβάνονται, με όλην της την αξίαν, την ευεργεσίαν την οποίαν έκαμεν εις αυτάς η Δημοκρατία, αποδώσασα εις αυτάς την θέσιν την οποίαν κατείχον άλλοτε αι πρόγονοί των.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT