Συμβολαιογραφικά παράδοξα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Κατάλαβε κανείς γιατί θα απέχουν από τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι συμβολαιογράφοι; Οσοι εκπρόσωποί τους εμφανίστηκαν στην ΕΡΤ (το μόνο κανάλι που ασχολήθηκε με το θέμα) μας μπέρδεψαν περισσότερο αντί να μας διαφωτίσουν. Ολοι δήλωσαν υπέρ του ψηφιακού συμβολαίου, αλλά όχι τώρα και όχι έτσι. Πότε και πώς, δεν διευκρινίστηκε…

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας, είπε στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη ότι «λέμε ναι στο ψηφιακό συμβόλαιο, αφήστε και δώστε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε εμείς, όπως γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, να συνεννοηθούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι το αρμόδιο, να δώσουμε μια λύση άμεσα…» (ΕΡΤ, 15.11.2023).

Δεν ξέρουμε τι γίνεται «σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση», που είπε ο κ. Ρούσκας και μπορεί να ήταν νίκη της κοινωνίας των πολιτών να έκαναν οι συμβολαιογράφοι μόνοι τους την ηλεκτρονική πλατφόρμα που τώρα ετοιμάζει το υπουργείο. Αλλά πάλι, αφού μπορούν, γιατί περίμεναν τόσα χρόνια να πάρουν την πρωτοβουλία και άφηναν χιλιάδες πολίτες να τρέχουν αλαφιασμένοι με τα χαρτιά ανά χείρας; Τώρα το θυμήθηκαν; Ενα μήνα πριν από την εφαρμογή του μέτρου; «Ιανουάριο, θέλουμε ψηφιακές μεταβιβάσεις», είπε ορθώς ο κ. Κυρανάκης. «Θέλουμε να σταματήσει η ταλαιπωρία του πολίτη…».

Επιπλέον, όταν οι συμβολαιογράφοι λένε «δώστε τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς το ηλεκτρονικό συμβόλαιο», σε πόσο καιρό υπολογίζουν να τελειώσουν και, προπαντός, τι θα γίνει στο ενδιάμεσο; Θα συνεχίσουν να τρέχουν τα γνωστά υποζύγια κράτους και συντεχνιών με τα έγχαρτα συμβόλαια ανά χείρας;

Είναι περίεργη αυτή η αποχή, διότι η συμβολαιογραφική ύλη και συνεπώς τα έσοδα των συμβολαιογράφων δεν μειώνονται. «Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου, ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών…» είπε ο κ. Κυρανάκης. Αυτό που τους ζητείται είναι «να κατατίθενται τα συμβόλαια σε ψηφιακό αρχείο (αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής. Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr. Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης μηχανικού. Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά».

Τόσο δύσκολο είναι και τόσο φοβερό, για να ταλαιπωρήσουν πάλι χιλιάδες πολίτες;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT