Πενθήμερη εμείς, στα κάγκελα εσείς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Είναι γνωστό –όλοι πήγαμε άλλωστε πενθήμερη– τι υφίστανται όσοι εκπαιδευτικοί συνοδεύουν μαθητικές εκδρομές, και δη πενθήμερες 17χρονων και 18χρονων. Πρέπει να επιτηρούν εάν οι μαθητές ακολουθούν την αποστολή, οφείλουν να γνωρίζουν πού βρίσκονται, να ελέγχουν εάν τα παιδιά έχουν προμηθευτεί αλκοόλ στα δωμάτιά τους, εάν κάνουν φασαρία ενοχλώντας άλλους ενοίκους, εάν ξενυχτούν στα μπαρ. Και αυτές είναι μόνον από τις λίγες περιπτώσεις που μπορεί ένας έφηβος να… ξεσαλώσει, αφού «σε κάθε πενθήμερη σχολική εκδρομή με όλα τα παιδιά υπάρχει μια αναπόφευκτη δόση… καφρίλας», όπως ανέφερε στην «Κ» ο 18χρονος Φίλιππος Φούφας, ο οποίος εισήχθη –μαντέψτε σε ποια θέση– στη Νομική Σχολή Αθηνών συγκεντρώνοντας 20.000 μονάδες.

Αυτά είναι γνωστά σε όλα τα πολιτικά στελέχη που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες από θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, έχουν συμβεί και ατυχήματα μαθητών σε εκδρομές στο εξωτερικό. Και όμως, η κατάσταση με τις μαθητικές εκδρομές διαιωνίζεται. Οι ηγεσίες του υπουργείου έχουν αφήσει τους εκπαιδευτικούς ανυπεράσπιστους μπροστά στην υστερία κάθε γονιού, ο οποίος θέλει και να μείνει αξέχαστη στο παιδί του, αλλά και κάποιος άλλος –εν προκειμένω ο «ήρωας» καθηγητής– να φροντίσει το παιδί να μην πάθει κάτι και να έχει την ευθύνη για τους εφηβικούς ακτιβισμούς του.

Χθες λοιπόν, η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι θα προωθήσει αλλαγές στο πλαίσιο των μαθητικών εκλογών. Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, βέβαια, δεν έχει ακόμη ένα σχέδιο, αλλά θεωρεί ότι με το να επιβάλει έναν καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα στις πενθήμερες μαθητικές εκδρομές, οι μαθητές δεν θα ξεσαλώσουν! Αλλωστε και τώρα, όσα σχολεία επιλέγουν Ρόδο… όλο και κάποιο μουσείο θα επισκεφθούν, όλο και κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα για τις… πεταλούδες θα παρακολουθήσουν.

Η ηγεσία του υπουργείου ξεγελάει τους καθηγητές και τη νοημοσύνη των πολιτών όταν υποστηρίζει ότι θα κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών. Ρίχνει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που μόνο θόρυβο κάνουν. Αυτά που προτείνουν οι εκπαιδευτικοί στο υπουργείο είναι ή να απαγορεύσει τις πολυήμερες μαθητικές εκδρομές ή να δώσει επιμίσθιο στους εκπαιδευτικούς, ορίζοντας και ελάχιστο αριθμό μαθητών για να γίνει η εκδρομή. Ας ακούσει το υπουργικό δίδυμο των Πιερρακάκη – Μιχαηλίδου τους εκπαιδευτικούς πριν προχωρήσει σε μία ακόμη διακήρυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT