Τα δίκια του κ. Σαμαρά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Eχει «πλάκα» ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Η επωδός κάθε δήλωσής του, κάθε ομιλίας του, κάθε συνέντευξής του είναι «και αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο…». Eνα μικρό απάνθισμα: «Αντί να μου αναγνωριστεί εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο στην κριτική μου (σ.σ.: εννοεί την αντιμνημονιακή του στάση, που οδήγησε στο δεύτερο και αχρείαστο μνημόνιο, κι έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα), μου λένε ότι “κερδοσκόπησα” στην αποτυχία της πολιτικής τους. Δηλαδή, τι θέλουν να πουν; Οτι δεν φταίνε εκείνοι που απέτυχαν πλήρως, αλλά εγώ που τους προειδοποίησα εγκαίρως;» («Κόσμος του Επενδυτή», 27.8.2011). Για το ίδιο θέμα: «Αν προσυπέγραφα τη σημερινή πολιτική συνολικά (σ.σ.: εννοεί αν στήριζε το πρώτο μνημόνιο), παρά το γεγονός ότι διαφωνώ και παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε ήδη πως είχα δίκιο που διαφωνούσα εξαρχής, τότε θα ήταν σαν να υπογράφω την κατάργηση της αντιπολίτευσης» (ομιλία στην Κ.Ο., 30.5.2011).

Οταν ρωτήθηκε για την επιμονή του για εκλογές προτού η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου ολοκληρώσει το «κούρεμα» του χρέους, απάντησε: «Εβλεπα να ανεβαίνει κάθε μέρα η ανεργία. Και βιαζόμουν να αλλάξει η πολιτική μια ώρα αρχύτερα. Και αποδείχθηκε ότι, δυστυχώς, είχα δίκιο» («Βήμα», 3.6.2012).

Οταν ρωτήθηκε πότε είχε δίκιο, «όταν καταψηφίσατε το πρώτο μνημόνιο;» ή «τώρα, δύο χρόνια μετά, έρχεστε και ψηφίζετε το νέο μνημόνιο;», απάντησε «τώρα που δικαιώθηκα και που η ίδια η Ευρώπη έρχεται και λέει “Σαμαρά, τελικά είχες δίκιο, χρειαζόταν ανάπτυξη, χρειάζεται ανάκαμψη, δεν πάει άλλο έτσι”…» (Mega, 9.4.2012).

Για το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Το πόσο δίκιο είχα τότε αποδεικνύεται σήμερα από την τραγελαφική κατάσταση της νέας ΕΡΤ που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και που δεν τη βλέπει κανείς» (Παραπολιτικά, 17.11.2018).

Για τον κ. Κώστα Κυρανάκη: «Είχα δίκιο τότε που δώσαμε αίμα ανανέωσης σε ένα τέτοιο νέο παιδί, που σήμερα πραγματικά να το πω όπως αισθάνομαι, σκίζει! Και με τον ίδιο τρόπο, πρέπει σήμερα να δώσουμε στην ίδια την πατρίδα μας αυτή την ανανέωση μεταγγίζοντας τις δικές μας δυνάμεις στο δικό του μέλλον που είναι και δικό μας μέλλον, στον Δημήτρη Πτωχό» (23.9.2023). Φυσικά, είχε δίκιο όταν μόνον αυτός προειδοποιούσε τους ηγέτες της Ευρώπης για το ρωσικό φυσικό αέριο, για την Τουρκία, το νεομακεδονικό που ταλαιπώρησε τη διπλωματία μας τριάντα χρόνια κ.ά.

Τώρα ο κ. Αντώνης Σαμαράς άλλαξε φρασεολογία, αλλά όχι τροπάρι. Είναι η πρώτη φορά που έχει και παρέα στα δίκια του. «Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος;» ρώτησε ρητορικώς («Καθημερινή», 26.11.2023). Είναι και αυτό μια κάποια πρόοδος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT