Γάζα: οι όμηροι και οι τρομοκράτες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

«Ο πόλεμος τελειώνει ακόμη και σήμερα, αν η Χαμάς επιστρέψει όλους τους ομήρους και παραδώσει όλους τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου». Αυτή τη δήλωση-πρόταση έκανε, με κάθε επισημότητα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος Γκιλάν Ερντάν. Η πρόταση είναι πολύ συγκεκριμένη και θα δούμε αν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ θα την υιοθετήσουν, μεταφέροντας την πίεση από το Ισραήλ στη Χαμάς, από αυτόν που υπέστη την τρομοκρατική επίθεση σε αυτόν που την οργάνωσε και την εκτέλεσε. Σημειωτέον πως αυτή η πρόταση τροποποιεί τον αρχικό σχεδιασμό του Ισραήλ για οριστική και πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς, καθώς είναι ουσιαστικά μια πρόταση άμεσου τερματισμού του πολέμου.

Τι πιθανότητες έχει να γίνει δεκτή από την ηγεσία της Χαμάς; Καμία. Πρώτον, διότι δεν δίνουν καμία αξία στις ζωές των κατοίκων της Γάζας και, δεύτερον, διότι και να θέλουν δεν μπορούν να επιβάλουν στους τοπικούς πολεμάρχους τόσο την απελευθέρωση όλων των ομήρων, πολύ δε περισσότερο την παράδοση όλων των τρομοκρατών που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Είναι παράλογο σήμερα η διεθνής κοινότητα και οι διάφορες «ευαίσθητες» συλλογικότητες να μιλούν και να δαπανούν χρόνο για εκεχειρία, όταν υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του Ισραήλ για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Είναι παράλογο σήμερα η διεθνής κοινότητα και οι διά- φορες «ευαίσθητες» συλλογικότητες να μιλούν και να δαπανούν χρόνο για εκεχειρία, όταν υπάρχει στο τρα- πέζι η πρόταση του Ισραήλ για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Είναι αυταπόδεικτο πως τους σχεδιασμούς των τρομοκρατών της Χαμάς εξυπηρετεί ο πόλεμος και η διαρκής σύγκρουση με το Ισραήλ. Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν ενταγμένη σε αυτόν τον σχεδιασμό, διότι τα αντίποινα των Ισραηλινών ήταν απολύτως προβλέψιμα. Συνεπώς, και για λόγους τακτικής η ηγεσία της Χαμάς δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχθεί την παραπάνω πρόταση.

Και σε αυτή την περίπτωση, βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κράτη τα οποία έχουν ως προμετωπίδα την ασφάλεια των πολιτών τους και την υπεράσπιση της ζωής τους, όταν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με κράτη ή συλλογικότητες που περιφρονούν, σε αξιακό επίπεδο, την ανθρώπινη ζωή. Που έχουν αναγορεύσει τον θάνατο ως την ύψιστη στιγμή ολοκλήρωσης της επίγειας αποστολής και τη μετάβαση στον αιώνιο χώρο των μαρτύρων. Επί του πεδίου, όταν κάποιος δεν υπολογίζει τη ζωή του και την καθιστά ένα απόλυτο φονικό εργαλείο γιατί έτσι έχει διαπαιδαγωγηθεί παιδιόθεν, σε αυτήν την περίπτωση οι γραμμές άμυνας ενός ορθολογικού συστήματος παραλύουν. Διότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον παραλογισμό με τη λογική. Από αυτούς που τους ζώνουν με εκρηκτικά, ένας να ξεφύγει το κακό έχει γίνει.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ηγέτες της Χαμάς –από το εξωτερικό, όπου διάγουν πολυτελή βίο μαζί με τις οικογένειές τους– ουδόλως ενδιαφέρονται για τις ζωές των κατοίκων της Γάζας. Απεναντίας, όσο χειρότερα περνούν, τόσο πιο πολύ εξεγείρεται μέρος της διεθνούς κοινής γνώμη κατά του Ισραήλ. Η ειρήνευση δεν τους βολεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT