Η διπλωματία του Πίνατ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν ο γκεστ σταρ στο υπερθέαμα της επίσκεψης Ερντογάν. Ο διάσημος στο πανελλήνιο Πίνατ του Μαξίμου. Δεν ξέρω αν η εμφάνισή του ήταν προγραμματισμένη από κάποια υπόγεια κέντρα της διπλωματίας μας. Δεν ξέρω αν προσέξατε τη λεπτομέρεια. Ο κ. Μητσοτάκης κατεβαίνει τα σκαλοπάτια για να υποδεχθεί τον κ. Ερντογάν. Ο Πίνατ κάνει την εμφάνισή του. Οι δύο άνδρες στέκονται στο κεφαλόσκαλο για την καθιερωμένη φωτογραφία. Πίσω τους διακρίνονται τα οπίσθια και η ουρά του Πίνατ. Προφανώς κάποιος προσπαθεί να τον δελεάσει με λιχουδιά για να φύγει. Εκείνος όμως, μάλλον αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της περίστασης, δεν αποχωρεί. Οι δύο άνδρες προχωρούν στα ενδότερα και ο κ. Μητσοτάκης σκύβει για να χαϊδέψει τον Πίνατ, μάλλον για να τον καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται για εχθρική εισβολή. Φανταστείτε τι είχε να γίνει αν ο σκυλάκος άρπαζε το μπατζάκι του Τούρκου προέδρου γρυλίζοντας. Ο Ερντογάν πάντως τον προσπέρασε χωρίς να του δώσει καμία σημασία. Θα μπορούσε να σκύψει για να του ρίξει ένα χάδι; Δεν θα μπορούσε, για πολλούς λόγους. Οχι πως δεν είναι φιλόζωος ο άνθρωπος. Είναι τόσο φιλάνθρωπος που αποκλείεται να μην είναι φιλόζωος. Απλώς η θρησκεία του τού απαγορεύει την κυνοθωπία ως ρυπαρή. Αν ένας μουσουλμάνος χαϊδέψει σκύλο, οφείλει να πλύνει τα χέρια του εφτά φορές. Αν ακούσει γάβγισμα κατά τη διάρκεια της προσευχής του, αυτή δεν εισακούεται από τον Προφήτη, ο οποίος δεν χώνευε τους σκύλους. Ο σκύλος είναι καλός για το κυνήγι, όμως δεν επιτρέπεται να τον έχεις μες στο σπίτι σου. Πολλώ δε μάλλον στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν προσπέρασε τον Πίνατ σαν να μην τον είδε. Το πιθανότερο είναι να σκέφτηκε «γκιαούρ γαβ γαβ».

Ως γνωστόν, ο Μωάμεθ αγαπούσε τις γάτες. Τις θεωρούσε καθαρότερες από τους σκύλους – όχι αδίκως εδώ που τα λέμε. Υπάρχει το περίφημο επεισόδιο που αναγκάστηκε να κόψει το μανίκι του για να μην ξυπνήσει τη γάτα του που κοιμόταν πάνω του. Μια άλλη παράδοση λέει ότι η σχέση του Προφήτη με τις γάτες οφείλεται στο ότι μία απ’ αυτές τον έσωσε από ένα φίδι ενώ τον είχε πάρει ο ύπνος. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει την Καλυψώ, τη γάτα της, στη συνάντησή της με τον κ. Ερντογάν. Αν του μιλούσε χαϊδεύοντάς τη κι εκείνη αντιδρούσε με το υπέροχο ψυχοτρόπο γουργούρισμά της, μπορεί ο Ερντογάν να της είχε χαρίσει κάποιο χαμόγελο. Δεν αποκλείεται, δε, να είχε κάνει και δεύτερες σκέψεις για κάποιες υποτιθέμενες διαφορές ανάμεσα στο Προεδρικό και στο Μαξίμου. Ως γνωστόν, η παράνοια της διπλωματίας δεν ορρωδεί προ ουδενός. Συμπέρασμα: Μην υποτιμάτε την αξία των κατοικιδίων σας. Εχουν διπλωματικές ικανότητες που δεν τους φαίνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT