Στην τούρλα του Σαββάτου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Αν ζούσε ο Αγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον θα έλεγε για όσα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ότι «τα μέτρα καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα είναι καλά και πρωτότυπα. Μόνο που αυτά που είναι πρωτότυπα δεν είναι καλά και όσα είναι καλά δεν είναι πρωτότυπα».

Δηλαδή, είναι πρωτότυπο (εν Ελλάδι) να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά η πρόσφατη εγκληματική δραστηριότητα έγινε σε αγώνα βόλεϊ. Πριν από μερικούς μήνες θρηνήσαμε έναν 29χρονο, την ώρα που οι θύρες του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν κλειστές. Πέρυσι δολοφονήθηκε ο Αλκης Καμπανός μακριά από το γήπεδο. Τι σκοπό έχει τώρα αυτό το μέτρο; Να τιμωρήσει αναδρομικώς τις ομάδες, επειδή η κυβέρνηση έδειξε ολιγωρία σε παλαιότερα επεισόδια που έγιναν εντός γηπέδων; Είναι απλώς επίδειξη πυγμής για επικοινωνιακούς λόγους; Αβυσσος η σκέψη των κυβερνώντων.

Υπάρχουν όμως και τα καλά μέτρα που δεν είναι πρωτότυπα. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων για να ξανανοίξουν τα γήπεδα: 1) Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Σούπερ Λιγκ 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες Αρχές. 2) Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα, μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη».

Για μισό λεπτό! Υπάρχουν προδιαγραφές της UEFA για την αποτροπή επεισοδίων στα γήπεδα, όπως εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας και δεν τηρούνται; Πρέπει να τραυματιστεί βαριά ένας αστυνομικός –και μάλιστα σε αγώνα βόλεϊ– για να δοθεί δίμηνη παράταση ώστε να εφαρμοστούν όσα ήδη έπρεπε να είχαν γίνει; Χρειάζεται επίσημη ανακοίνωση για «απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού των καμερών από τις αρμόδιες Αρχές»; Μυστήρια πράγματα…

Δεύτερον: Μάλλιασαν τα… αυτιά μας να ακούμε για συστήματα ηλεκτρονικής εισόδου στα γήπεδα κι ακόμη δεν εφαρμόστηκε; Χρειαζόταν σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ανακοινωθεί αυτό που υποτίθεται ότι ήδη εφαρμόζεται;

Η κυβέρνηση χρειάστηκε δύο μέρες για να ανακοινώσει χθες Δευτέρα τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί το Σάββατο. Ισως να προσπαθούσαν κι αυτοί να καταλάβουν τι αποφάσισαν στην τούρλα του περασμένου Σαββάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT