«Δεν θα τον κρεμάσουμε κιόλας!»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Κατανοώ την αγωνία του πατέρα για την τύχη του 18χρονου γιου του. Υποθέτω ότι αυτός έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών μιας βαριάς ποινικής καταδίκης για το παιδί του, όμως στις οργανωμένες κοινωνίες οι φερόμενοι ως δράστες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή τους, υφίστανται τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Γι’ αυτό το πρώτο καθήκον του συγκεκριμένου πατέρα είναι να πείσει το παιδί του να συνεργαστεί με τις διωκτικές Αρχές.

Αν όντως αυτός έριξε τη φωτοβολίδα να υποδείξει, χωρίς μισόλογα και αστείες υπεκφυγές, αυτόν ή αυτούς που τον προέτρεψαν να προβεί σε αυτή την εγκληματική ενέργεια.

Γιατί το επιχείρημά του πως δεν αναγνώρισε τον 35χρονο διότι φορούσε μάσκα που κάλυπτε όλο το πρόσωπό του, είναι σαθρό. Με τέτοια full face μάσκα πώς κατάλαβε πως ήταν 35χρονος και όχι 20χρονος ή 50χρονος; Εκτίθεται με αυτά που λέει και επιβαρύνει την ήδη δεινή θέση του.

Αν ο 18χρονος παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για την ποινική μεταχείριση στο μέλλον και άλλων ανάλογων περιστατικών οπαδικής βίας.

Από την άλλη πλευρά αν είναι «αυτοφωράκιας», δηλαδή αν επιλέχθηκε από τη συμμορία του –που μάλλον θα χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση– αυτός να σηκώσει όλο το βάρος της επίθεσης κατά του άτυχου αστυνομικού, τότε ο πατέρας του οφείλει να νουθετήσει τον γιο του να υποδείξει στην ΕΛ.ΑΣ. τους πραγματικούς δράστες. Η λύση του «αυτοφωράκια» είναι μια δοκιμασμένη συνταγή από το παρελθόν. Συνεπώς ο πατέρας του 18χρονου, αντί να μιλάει για κρεμάλες ας υποδείξει στον γιο του τι θα πρέπει να κάνει για να πέσει «στα μαλακά». Εκτός αν έλαβε εγγυήσεις από αλλού πως αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως.

Πάντως αν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για την ποινική μεταχείριση στο μέλλον και άλλων ανάλογων περιστατικών οπαδικής βίας. Κάτι που θα επισύρει βαρύτατες ποινές για όλους τους κατηγορουμένους.

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι δόκιμος ο όρος «οπαδική βία» διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχαν οπαδοί της αντίπαλης ομάδας και ο σχεδιασμένος στόχος –όπως προκύπτει από την κατάθεση του 18χρονου– ήταν οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορεί να ήταν βεντέτα για τα όσα έγιναν πριν από λίγες ημέρες στον Βόλο –κάτι πολύ πιθανό– αλλά μπορεί να ήταν και μια από τις συνηθισμένες επιθέσεις των κουκουλοφόρων κατά των αστυνομικών. Αλλωστε η επίθεση έγινε έξω από το γήπεδο.

Σήμερα αυτό που προέχει είναι να γίνει καλά ο 31χρονος αστυνομικός. Πρώτα πρώτα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Και δευτερευόντως και για τον 18χρονο. Διότι αν παραπεμφθεί για φόνο, η ζωή του θα καταστραφεί εντελώς. Καλό θα ήταν ο πατέρας του να επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον αστυνομικό, συναισθανόμενος τις ευθύνες του γιου του, αλλά και τις δικές του. Μακάρι να μη φτάναμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά από τη στιγμή που το κακό έγινε, θα υπάρξει και η τιμωρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT