Συνωμοσιολογίες πολλές…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Πάλι καλά, να λέμε, που δεν υπήρχε εκεί κοντά καμιά πιτσαρία ώστε να βρουν την ευκαιρία οι τρομοκράτες της Χαμάς να βιάσουν αθώα ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Σαρκάζουμε τη συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπο του νέου δημάρχου Αθηναίων, όταν, στη γιορτή της πλατείας Συντάγματος, κάποιοι από τους θεατές έβγαλαν παλαιστινιακές σημαίες (αληθές) και ο κ. Χάρης Δούκας εμφανίστηκε στην εξέδρα «έχοντας δίπλα του ένα κορίτσι από την Παλαιστίνη»· απολύτως ψευδές, αφού ήταν κόρη της παρουσιάστριας της γιορτής.

Το πρώτο ερώτημα είναι πώς εμφανίζονται, διαδίδονται και διογκώνονται αυτού του τύπου οι θεωρίες συνωμοσίας. Μάλλον δεν θα βγάλουμε άκρη, όπως δεν κατάφεραν οι Αμερικανοί με το αποκαλούμενο «Pizzagate». Το 2016, ένας ανώνυμος χρήστης στο Twitter, που έκανε «καριέρα» με ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις, έγραψε ψευδώς ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξεσκέπασε κύκλωμα παιδοφιλίας μελών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς θεωρίας συνωμοσίας QAnon (και, φυσικά, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ) «ανακάλυψαν» ότι στην πιτσαρία Ping Pong της Ουάσιγκτον γίνονταν… τελετουργικοί βιασμοί παιδιών. Κατά τον αρθρογράφο της Washington Post, Tράβις Βιου, στον πυρήνα της θεωρίας των QAnon υπάρχει «μια παγκόσμια κλίκα παιδεραστών που λατρεύουν τον Σατανά και κυβερνούν τον κόσμο. Ελέγχουν τα πάντα, πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης κ.λπ., κι έτσι καλύπτουν αποτελεσματικώς την ύπαρξή τους. Και θα συνέχιζαν να κυβερνούν τον κόσμο, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ».

Βεβαίως, στην Ελλάδα δεν φτάσαμε σε τέτοιου είδους μεγαλεία παραφροσύνης, αν και κάποιοι εργάζονται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Το είδαμε την περίοδο του κορωνοϊού. Ούτε πρέπει να μάς εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης των ψευδών ειδήσεων. Παντού στον κόσμο έτσι γίνεται. Αυτό που ίσως αποτελεί ρωμαίικο χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα αντιστροφής των αντιλήψεων. Εδώ που κάποτε εθεωρείτο πράξη «ηρωικής αντίστασης στον ιμπεριαλισμό» να κρατάει κάποιος παλαιστινιακή σημαία, τώρα συναντά το ανάθεμα μαζί με κρόσσια συνωμοσιολογίας για τον ρόλο του δημάρχου· μην ξεχάσουμε ότι προ διμήνου συνελήφθη κι ένας φουκαράς που το έκανε. Σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι Εβραίοι έκαναν μόνο εγκλήματα στην Παλαιστίνη, τώρα αποσιωπούν τα πραγματικά εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα και των εποίκων στη Δυτική Οχθη, σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχήσει και να ψάξουμε είναι η σχεδόν αστραπιαία στροφή των 180 μοιρών του πληθυσμού. Αντε και κάποιων φίλων μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT