2024: το έτος του ανορθολογισμού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Τη χρονιά την εγκαινίασαν ένας μεγάλος σεισμός και ένα αεροπορικό δυστύχημα στην Ιαπωνία. Την εγκαινίασαν και οι δηλώσεις δύο Ισραηλινών υπουργών για το μέλλον της Γάζας. Πρότειναν τον εποικισμό της. Από τα δύο περίπου εκατομμύρια των κατοίκων της θα μείνουν μόνον εκατό χιλιάδες. Τους «υπόλοιπους», δηλαδή την πλειονότητα, μπορεί να τους υποδεχθεί η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Εννοείται ότι καμία από τις δύο χώρες δεν τους θέλει. Θα μείνει ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της Ιστορίας: γιατί καμία αραβική χώρα δεν θέλει να υιοθετήσει τους Παλαιστίνιους. Τους φέρονται σαν να είναι μιάσματα. Γιατί άραγε; Οσο για τους αριθμούς, τα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, ας μη μας φαίνονται τόσο εντυπωσιακοί. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δημιούργησε έξι εκατομμύρια πρόσφυγες. Πολλοί ήσαν χριστιανοί, όμως στη Δύση δεν ήρθαν μόνον οι χριστιανοί. Πόσοι απ’ αυτούς αναζήτησαν καταφύγιο στις αραβικές χώρες; Ο Νετανιάχου δεν καταδίκασε δημοσία τις προτάσεις των υπουργών του. Εξάλλου όλη η στρατηγική της αντεπίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα είναι σαν να προετοιμάζει την έξοδο των Παλαιστινίων. Είναι μια ανορθολογική στρατηγική; Το Ισραήλ απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς συμμάχους του. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραδοσιακοί του σύμμαχοι και η πολιτική τους δεν οδήγησε στη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος από το 1948. Την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ αντιμετώπισε μόνο του τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Και ανέλαβε την ευθύνη της αντίδρασης. Εχει το ηθικό δικαίωμα; Τη Γάζα, πριν την ισοπεδώσει το Ισραήλ, την είχαν υπονομεύσει οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Η ∆ύση, κυρίως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να εξηγήσει στους Ισραηλινούς για ποιον λόγο δεν μπόρεσε να προστατεύσει τη χώρα τους από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου. Είχαν να προτείνουν έναν άλλον τρόπο αντίδρασης; Μέχρι στιγμής δεν είδαμε καμιά αξιόπιστη πρόταση εκτός από τον ανθρωπιστικό λυρισμό της φοβικής Ευρώπης που κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει εδώ και δεκαετίες. Να υμνεί την ειρήνη εν είδει εξωτερικής πολιτικής. Δυστυχώς η Ιστορία κωφεύει στις εκκλήσεις της. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν κράτος. Για να το αποκτήσουν όμως θα πρέπει να απαλλαγούν από τη δικτατορία της Χαμάς και την εχθρότητά τους απέναντι στο κράτος του Ισραήλ. Θα το δούμε στη διάρκεια του 2024; Απίθανο. Απλώς να σημειώσω ότι την εισβολή του ανορθολογισμού στο ανθρώπινο σύμπαν την χρωστάμε στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Κρίνοντας δε με τα όσα συμβαίνουν στο άλλο μέτωπο κατά της Δύσης, στην Ουκρανία, μάλλον θα πρέπει να συμβιβασθούμε με την ιδέα ότι το νέον έτος θα διαψεύσει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις μας για τη δυνατότητα του ορθολογισμού να ελέγξει το ανθρώπινο σύμπαν. Υπάρχει και η Ιαπωνία θα μου πείτε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT