Ο ρόλος των… κορδονιών στην πολιτική

Ο ρόλος των… κορδονιών στην πολιτική

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

«Εμείς δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τι εννοεί ο ποιητής; Πως δεν πρόκειται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο τους να αναπληρώσουν τους συναδέλφους τους της Νέας Δημοκρατίας που ή θα απόσχουν ή θα καταψηφίσουν.

Συνεπώς, το μείζον για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά μια πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Αυτή η στάση του πιθανόν να τον οδηγεί στο εξής παράδοξο: ενώ εγκρίνει ένα νομοσχέδιο, το καταψηφίζει. Δεν θυμάμαι άλλη φορά αρχηγός κόμματος να εξάρτησε την ψήφο των βουλευτών του από τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος που κυβερνά, και μάλιστα σε ζητήματα συνείδησης και αρχών.

Στην πολιτική, ο ετεροκαθορισμός φέρει αρνητικό πρόσημο για έναν απλό λόγο: φανερώνει έλλειψη πρωτίστως ήθους και ακολούθως ευθύνης. Διότι, όταν συμφωνείς με μια ρύθμιση και για λόγους τακτικισμού δεν την ψηφίζεις, είσαι έκθετος κυρίως απέναντι σε αυτούς που αφορά η ρύθμιση. Τι θα τους πεις; Πώς θα αιτιολογήσεις τη στάση σου; Και πώς, επί του πρακτέου, θα χειριστείς το πρόβλημα;

Οταν συμφωνείς με μια ρύθμιση και για λόγους τακτικισμού δεν την ψηφίζεις, είσαι έκθετος κυρίως απέναντι σε αυτούς που αφορά η ρύθμιση…

Η ψήφος των βουλευτών σε θέματα συνείδησης είθισται να είναι κατά συνείδηση. Παραβαίνοντας αυτόν τον κανόνα, θα υποχρεώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τους βουλευτές του ή να απόσχουν ή να καταψηφίσουν κάτι που επί της αρχής εγκρίνουν; Διπλό το ατόπημά του. Προφανώς, η γνωστή εμπάθειά του για τον πρωθυπουργό επηρεάζει την κρίση του.

Επί του πολιτικού πεδίου, η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα της Δεξιάς και του Κέντρου έχει κάθε λόγο να είναι αμφίθυμη, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, απέναντι στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Οι βουλευτές της, άλλοι, υποθέτω οι περισσότεροι, θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, άλλοι θα απόσχουν και άλλοι, ίσως οι λιγότεροι, θα το καταψηφίσουν.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, ένα κόμμα «προοδευτικό» που πριν από σαράντα χρόνια μεταρρύθμισε το οικογενειακό δίκαιο, είναι δυνατόν να τηρεί αυτή τη στενόκαρδη και αντιφατική στάση; Να βιάζει την παράδοσή του και τις αρχές του, μόνο και μόνο για να προκαλέσει ζημία στην κυβερνώσα παράταξη;

Εκτός εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και βλέπει ότι οι ψηφοφόροι του Κινήματος, σε υψηλά ποσοστά, εναντιώνονται στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών και προσπαθεί να βρει επιχειρήματα για να ισορροπήσει την κατάσταση. Ας έχουμε και αυτή την ερμηνεία στο πίσω μέρος του μυαλού μας με δεδομένο πως η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην επαρχία, όπου οι αντιλήψεις σε τέτοια ζητήματα παραμένουν συντηρητικές. Αλλωστε, μέχρι τώρα για το επίμαχο θέμα τήρησε σιωπή, καταφεύγοντας σε γενικόλογες θέσεις αρχών, χωρίς να μπει στην ουσία του. Πλέον, εκών-άκων, θα τοποθετηθεί και αν δεν αλλάξει στάση, μάλλον θα βγει εκτεθειμένος από αυτή την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT