Παιδιά, το reunion μας θα γίνει το 2107

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Είναι εντυπωσιακή η πρόβλεψη που έκανε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε μια συζήτηση με τον Ανάντ Αγκαργουάλ, ιδρυτή της edX και καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής στο ΜΙΤ, στο «EmTech Europe», που οργανώθηκε σε συνεργασία με την «Κ».

Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα είναι πιθανό να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Εάν συμβεί αυτό, έχει δίκαιο ο υπουργός να εκτιμά πως θα χρειαστούν περισσότερες μόνιμες δεξιότητες για εργασιακούς ρόλους που δεν υπάρχουν ακόμη. Βεβαίως, δεν είναι σαφές εάν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγήσει σε εκτίναξη των ορίων του εργασιακού βίου. Οι επόμενες γενιές θα δουν 80άρηδες με μπαστούνι, υπέρταση, καταρράκτη και ίσως κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα να εργάζονται; Εάν σήμερα το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης είναι στα 67 χρόνια και το προσδόκιμο ζωής στα 82,2 χρόνια, φανταστείτε πού θα φτάσουν τα όρια για τις επόμενες γενιές. Εκτός κι αν δεν προβλέπεται καθόλου σύνταξη στο μέλλον. «Η ζωή τριών φάσεων έχει τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος στον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ μάθησης, εργασίας και συνταξιοδότησης. Δηλαδή, «γηράσκω αεί διδασκόμενος» όπως είπε ο Σόλων, με την προσθήκη ωστόσο «και εργαζόμενος».

Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται από οραματιστές πολιτικούς, και άρα ορθώς ο κ. Πιερρακάκης ετοιμάζει το έδαφος για μια μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, τα αποτελέσματα της οποίας ίσως να μη δει. Μάλιστα, ο 40χρονος υπουργός Παιδείας τόνισε ότι για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υπάρχει μια διπλή πρόκληση: η επίλυση ζητημάτων του παρελθόντος αλλά και η ετοιμότητα μπροστά στις επερχόμενες προκλήσεις.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα διεθνώς βρίσκονται σε μετάβαση λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που έχει μείνει πίσω σε πολλά θέματα και οι τρεις βαθμίδες μαστίζονται από οξύτατα λειτουργικά προβλήματα, υποστελέχωση, χαμηλούς μισθούς. «Φαντάζεστε μια ημέρα να προσφέρονται μαθήματα στους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ μέσω του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) της Google;» ρώτησε ο, πολύ καλός συνάδελφος και συντονιστής της συζήτησης, Γιάννης Παλαιολόγος τον υπουργό Παιδείας. Πέτυχε διάνα ο Γιάννης. Είναι ένα από τα θέματα που ο κ. Πιερρακάκης προτιμά να μελετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT