Σκηνές βγαλμένες από τη Fauda

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Η τηλεοπτική σειρά «Fauda» συνδρομητικού καναλιού αναφέρεται στις δραστηριότητες μιας ομάδας κομάντος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων ενόπλων. Είναι μια ακριβή παραγωγή, με σενάριο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, και γι’ αυτό μερικοί κύκλοι του αποδείχθηκαν προφητικοί. Απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί προπαγανδιστικό, καθώς η τελική εικόνα από κάθε κύκλο της σειράς είναι μάλλον γκρίζα, με τους ήρωες να βγαίνουν λαβωμένοι σε όλα τα επίπεδα.

Στην πραγματικότητα τώρα και επί του πεδίου. Προχθές, μια ομάδα από 10-12 Ισραηλινούς κομάντος, άνδρες και γυναίκες, μεταμφιεσμένοι σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι και αναπηρικό καροτσάκι κουβαλούσαν, επέδραμαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη και εκτέλεσαν τρεις Παλαιστινίους. Η καταδρομική επιχείρηση έχει καταγραφεί από κάμερα του νοσοκομείου και έτσι διαπιστώσαμε πως η πραγματική εικόνα ελάχιστα απέχει από την τηλεοπτική τού σίριαλ. Τα τρία θύματα, σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές πηγές, είχαν τρομοκρατική δραστηριότητα και ο ένας εξ αυτών, ο Μοχάμεντ Τζαλάμνα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ενώ οι άλλοι δύο ήταν «μαχητές των Ταξιαρχιών της Τζενίν». Την ταυτότητα των τριών θυμάτων επιβεβαίωσε και η Χαμάς. Επόμενο ήταν αυτή η καταδρομική επιχείρηση να προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων διότι συνέβη σε έναν νοσοκομειακό χώρο.

Από τον ανθρωπισμό στην τρομοκρατία, η απόσταση στη Γάζα αποδεικνύεται μικρή.

Δεν θέτω ηθικά ερωτήματα, διότι σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν κανόνες. Και όταν δεν υπάρχουν κανόνες δεν υπάρχουν διλήμματα και απορίες. Αυτό το κατέστησε σαφές το κράτος του Ισραήλ από την επομένη της σφαγής των 11 Ισραηλινών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, από την τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης». Η ίδια η τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, έδωσε εντολή να εξοντωθούν μέχρις ενός οι υπεύθυνοι της σφαγής. Δεν ζήτησε να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στην ισραηλινή Δικαιοσύνη, αλλά να εκτελεσθούν. Και η εντολή εκτελέστηκε και μάλιστα σε βάθος χρόνου, κάτι που προδικάζει και την τύχη των ηγετών της Χαμάς. Εκτοτε αυτός ο πόλεμος διεξάγεται με όλα τα μέσα. Συνεπώς είναι άνευ νοήματος τα ερωτήματα γιατί κρύβονταν σε ένα νοσοκομείο οι τρεις τρομοκράτες και αν νομιμοποιούνται οι δυνάμεις ενός δημοκρατικού και συντεταγμένου κράτους να προχωρήσουν σε μια τέτοιας μορφής επιχείρηση. Αυτά τα ερωτήματα, πριν καν τεθούν, έχουν απαντηθεί επί του πεδίου των επιχειρήσεων.

Απόδειξη όλων των ανωτέρω είναι η αδιανόητη άμεση συμμετοχή υπαλλήλων μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, της UNRWA, στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και το γεγονός –σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ισραήλ– πως το 10% των 13.000 υπαλλήλων αυτής της υπηρεσίας είναι μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Ετσι εξηγείται πώς ουδείς έβλεπε την κατασκευή πολυδάπανων σηράγγων δεκάδων χιλιομέτρων και τη λεηλασία από τη Χαμάς της ανθρωπιστικής βοήθειας. Από τον ανθρωπισμό στην τρομοκρατία, η απόσταση στη Γάζα αποδεικνύεται μικρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT