Το «Μπλόκο» των μπλόκων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Οφείλω να επισημάνω την προσφορά των αγροτικών κινητοποιήσεων στην πολιτική επιστήμη. Πρόκειται για μια σύγχρονη έννοια η οποία εμπλουτίζει τις περί δημοκρατίας αντιλήψεις μας. Οταν άκουσα κάποιον να μιλάει στο ραδιόφωνο ως εκπρόσωπος Τύπου κάποιου μπλόκου, η εκτίμησή μου επιβεβαιώθηκε. Το «μπλόκο» δεν είναι μια απλή συνάθροιση αλληλεγγύης αγροτών που διαμαρτύρονται για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Είναι μια αναβαθμισμένη μορφή πολιτικής οργάνωσης η οποία συμπεριφέρεται ως βουλευτικό και κατά συνέπεια νομοθετικό σώμα. Σε αυτό συνεισφέρει και η ευκολία του δημοσιογραφικού λυρισμού, η οποία τα έχει κατοχυρώσει στη συνείδησή μας ως ουσιαστικό κοινής χρήσης. Πώς λέμε «κόμμα»; Κάπως έτσι. Αλλα μπλόκα υιοθετούν ακραίες μορφής πάλης. Να κλείσουν τους δρόμους, να μην παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή εδάφους στον «οχτρό». Δεν ξέρω αν μερικά από αυτά προσδοκούν την ανατροπή του καπιταλισμού ή την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Αλλα πάλι είναι πιο διαλλακτικά. Προτιμούν να επωφεληθούν από τις κατακτήσεις τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μόλις άκουσα ότι υπάρχει και συντονιστικό όργανο των μπλόκων. Ποιοι συμμετέχουν στο αυτοσχέδιο κοινοβούλιο των μπλόκων; Πού συνεδριάζουν και με ποιους κανόνες συντονίζονται; Αδιάφορο. Σημασία έχει ότι δηλώνουν «συντονιστικό». Μάλλον έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης όταν τους ζητάει να του πουν ποιοι πραγματικά τους εκπροσωπούν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αθέατη ψυχολογική τους πλευρά. Πώς μπορεί να αισθάνεται ο αγρότης που αντί να σηκωθεί αξημέρωτα για να οργώσει το χωράφι του με το τρακτέρ του, αυτός και το τρακτέρ του γίνονται πρώτη είδηση στην τηλεόραση; Πόσο τον μαγεύουν και πόσο τον τυφλώνουν οι προβολείς της δημοσιότητας; Θα προσπαθήσει να κρατήσει τη μαγεία όσο αντέχει. Λένε ότι μέχρι τώρα δεν ήσαν ορατοί. Μήπως είναι «ορατός» ο μικρομεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας; Απλώς αυτός δεν μπορεί να αξιοποιήσει την εθνική σημασία του μπλόκου. Ο αγροτικός πληθυσμός φθίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη ολόκληρη. Η αντιμετώπιση του μαρασμού είναι εξίσου σημαντική με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ομως, πίσω από τα συγκυριακά προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν και άλλα, υπαρξιακά. Πόσο ευθύνεται ο αγροτικός πληθυσμός για τον μαρασμό του πρωτογενούς τομέα; Ποιοι προβολείς έκαψαν τη «χαρτούρα» των επιδοτήσεων; Κι όταν ρίχνονταν τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα στις χωματερές για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις, πού ήσαν τα μπλόκα; Η χώρα μας έχασε τα χρόνια που της έδιναν την ευκαιρία να παράγει, έστω σε μικρή κλίμακα, επώνυμα αγροτικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT