Ομοφοβικές «μουτζούρες»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ομοφοβικές «μουτζούρες»-1
Κάθε ύβρις κατά του Στέφανου Κασσελάκη με βάση τη σεξουαλικότητά του είναι ένα χρήσιμο κοινωνικό ξεμπρόστιασμα.

«Ηταν μια προσωπική μου στιγμή με φίλους», «μια χιουμοριστική συζήτηση», «όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν». Ούτε συγγνώμη ζήτησε, ούτε μεταμέλεια έδειξε, ούτε απολογήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο για την ομοφοβική του χυδαιότητα. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν φάνηκε καν να καταλαβαίνει πως οι προσβολές που εκτόξευσε με καμάρι κατά του Στέφανου Κασσελάκη συνιστούν ηθικό και πολιτικό παράπτωμα. Οταν το ντροπιαστικό βίντεο δημοσιοποιήθηκε, μάλιστα, αντί να αισθανθεί εκτεθειμένος και τουλάχιστον να λουφάξει, ο Κώστας Μουτζούρης ζήτησε και τα ρέστα: εστίασε στην παράνομη καταγραφή της σκηνής (η κάμερα ήταν μπροστά στα μάτια του!), μίλησε για εκβιαστική και ιδιοτελή διαρροή (το περιεχόμενο του βίντεο δεν τον ενόχλησε, μόνο η μέθοδος κοινοποίησης), ενώ στο τέλος επιδόθηκε και σε μια ωραία άσκηση σουρεαλισμού: ο σεξουαλικός προσδιορισμός ενός ανθρώπου, μας διαβεβαίωσε, ουδέποτε αποτέλεσε στοιχείο που να επηρεάζει την κρίση του! Περίεργο που οι λέξεις «κουνίστρα» και «οπισθογεμής» ήταν αυτές που του ήρθαν στο μυαλό την ώρα που μιλούσε για τη νέα θητεία του και τις πολιτικές του συνεργασίες. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε πως όταν ο περιφερειάρχης μιλάει για πολιτική, δεν χρησιμοποιεί την κρίση του· ίσως απλώς να βρίσκεται σε κρίση.

Σιγά το πράγμα

Το παραπάνω περιστατικό δεν εκπλήσσει κανέναν, πόσο μάλλον το ίδιο το θύμα του. Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως αναρίθμητα άλλα γκέι άτομα, έχει ακούσει τις ίδιες αλλά και πολύ χειρότερες ύβρεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, συνεχίζει να τις ακούει και μάλλον θα τις ακούει για πάντα. Το να είσαι ο αυτόματος αποδέκτης ενός προϋπάρχοντος, κληρονομημένου μίσους που βασίζεται σε ένα εγγενές χαρακτηριστικό σου είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία όμως συνηθίζεται. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ο καθημερινός, χαριτολόγος τρόπος με τον οποίο οι ύβρεις και οι προσβολές εκστομίζονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού που αποκαλούμε συστημικό πρόβλημα· η ομοφοβία δεν εκπλήσσει, γιατί ενυπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας ως «κανονικό» και αδιάγνωστο γνώρισμα, χωρίς οι φορείς της να καταλαβαίνουν ότι διακατέχονται από αυτήν. Το ότι ο περιφερειάρχης-υβριστής δεν ντράπηκε είναι ενδεικτικό: δεν ντράπηκε γιατί δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι κακό. Το μίσος που δεν ξέρει ότι εγκυμονεί και εκφράζει συγχέεται με το καλαμπούρι και την ευθυμία της στιγμής, ενώ ξεπλένεται με το γάργαρο νερό ενός κατά φαντασίαν ηθικού πλεονεκτήματος. Δεν είναι κακός ο θύτης, απλώς το θύμα είναι πολύ γκέι!

Και απρεπής και θύμα

Η συμπεριφορά Κασσελάκη δίνει εύπεπτη τροφή σε όσους αρέσκονται να αποδίδουν την ευθύνη της επίθεσης σε εκείνον που την υφίσταται. «Είναι προκλητικός», άρα του αξίζει να τον βρίζουν επειδή δεν είναι στρέιτ: κάτι τέτοιο υπονοούν ή λένε ευθέως όσοι ψάχνουν τη ρίζα της λεκτικής βίας στη βολική κοινωνική επιφάνεια του θύματος, για να γλιτώσουν την κατάδυση στα άβολα ψυχικά βάθη του θύτη. Πράγματι, πριν εισπράξει για πολλοστή φορά την ομοφοβική χλεύη του Αχιλλέα Μπέου πριν από λίγες μέρες, ο Στέφανος Κασσελάκης, πολιτικά ανώριμος και απρεπής όπως πάντα, τσίγκλησε τον δήμαρχο Βόλου, ο οποίος και απάντησε στην πρόκληση όπως κάθε λιοντάρι όταν κάποιος του κουνάει το κλουβί. Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τον Μπέο αγενώς, με τον αγοραίο και ανάρμοστο τρόπο ενός ερασιτέχνη πολιτικού που θηρεύει εντυπώσεις, αλλά η απάντηση του Μπέου ως προς την ουσία της δεν είχε αιτιώδη σχέση με την αγένεια του Κασσελάκη. Ο Μπέος θα κατέφευγε στην ομοφοβική αισχρολογία με την ίδια άνεση ακόμη κι αν ο Κασσελάκης έμενε πιστός στην επικοινωνιακή δεοντολογία. Οταν βρίσκονται αντιμέτωπα με τον ομοφοβικό κανόνα, τα γκέι άτομα δεν έχουν πολλές επιλογές: θα υποστούν κακοποιητική μεταχείριση είτε παραμείνουν ευγενικά είτε εξοκείλουν.

Το λάθος υλικό

Η ιδέα του Στέφανου Κασσελάκη να πάει στον Βόλο και να απαξιώσει τον Αχιλλέα Μπέο στην έδρα του χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα του τελευταίου, πρέπει να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της ανεπάρκειάς του ως πολιτικού, όχι της σεξουαλικότητάς του. Παρότι εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα διαφημίζοντας τον εαυτό του ως καινούργιο πολιτικό μοντέλο γεμάτο προσόντα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι η έφεσή του δεν βρίσκεται στην παραγωγή περιεχομένου για την πολιτική, αλλά για την ελαφριά ειδησεογραφία (και σ’ αυτήν, πάντως, η ικανότητά του όλο και φθίνει). Ο Κασσελάκης δίνει διαρκώς τόσες αφορμές σχολιασμού, ώστε η ενασχόληση με τη σεξουαλικότητά του καθίσταται όχι απλώς κακοήθης, αλλά και άκρως τεμπέλικη. Οποιος θέλει οπωσδήποτε να τον κρίνει έχει άλλο, καταλληλότερο υλικό, πέραν του γκέι αυτοπροσδιορισμού του, για να αντλήσει έμπνευση.

Αυτός είναι

Πριν από λίγες μέρες, διέκοψε τη συζήτηση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη με μια σκηνοθετημένη εμφάνιση μεγάλου σταρ, αποβλέποντας στο καπέλωμα των ανταγωνιστών του. Η πράξη του δεν πρόσφερε τίποτα στον ίδιο και στο κόμμα του, αλλά δεν έχει σημασία· αυτός είναι ο Κασσελάκης, ένας πρωτοεπίπεδος προβοκάτορας· έτσι ξέρει να πράττει. Καλός, κακός, ικανός, ανίκανος, ό,τι και να είναι, είναι σίγουρα πιο γενναίος από τον πιο ταλαντούχο υβριστή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT