ΟΗΕ: Η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κίνημα

ΟΗΕ: Η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κίνημα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Αυτή τη δήλωση έκανε όχι κάποιος χαμηλόβαθμος υπάλληλος του ΟΗΕ, αλλά ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού, που είναι και αναπληρωτής γενικός γραμματέας. Η πλήρης δήλωσή του στο Sky News είναι: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση για εμάς φυσικά, όπως γνωρίζετε. Είναι ένα πολιτικό κίνημα». Ηταν λογικό αυτή η δήλωση να προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών αξιωματούχων, με τον πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, να δηλώνει στο Χ: «Η στάση του ΟΗΕ υπέρ της Χαμάς αποκαλύπτεται επιτέλους σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Ο ΟΗΕ είναι ένας οργανισμός που κλείνει τα μάτια στον τρόμο και τον δικαιολογεί, προωθεί τη Χαμάς και έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».

Αυτή η δήλωση του Γκιλάντ Ερντάν δεν έπεσε από τον ουρανό. Είχε προηγηθεί η τεκμηριωμένη αποκάλυψη από το Ισραήλ –κατέθεσε έναν εξασέλιδο φάκελο– πως 190 μέλη της UNRWA συμμετείχαν, άμεσα ή έμμεσα, στο λουτρό αίματος της 7ης Οκτωβρίου. Πριν από λίγες ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακάλυψαν μια σήραγγα 700 μέτρων, με πολλές διακλαδώσεις, ακριβώς κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στη Γάζα. Μάλιστα η σήραγγα ηλεκτροδοτείτο από το ηλεκτρικό δίκτυο της «ανθρωπιστικής οργάνωσης». Αγνοια δεν υπάρχει, παρά μόνον συνενοχή. Αλλά για ποια συνενοχή μιλούμε όταν ο ίδιος ο ΟΗΕ θεωρεί τη Χαμάς ένα απλό πολιτικό κίνημα;

Πώς είναι δυνατόν αξιωματούχοι του ΟΗΕ να μην μπορούν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής οργάνωσης από αυτά μιας τρομοκρατικής;

Αλήθεια, τι ερμηνεία μπορούμε να δώσουμε για αυτό το μένος κατά του Ισραήλ από αξιωματούχους του ΟΗΕ; Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής οργάνωσης από αυτά μιας τρομοκρατικής; Διότι, όπως έγραψε ο Πασκάλ Μπρικνέρ στη Figaro στις 15 Φεβρουαρίου, «Η 7η Οκτωβρίου δεν ήταν μια πράξη απόγνωσης, αλλά ένα υπολογισμένο όργιο μίσους». H απάντηση βρίσκεται στη διαχρονική ατάκα «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη». Τα κονδύλια που διαχειρίζεται η UNRWA –μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1948 για να παράσχει κάθε είδους βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες– ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Το παράδοξο είναι πως οι χορηγοί δεν είναι οι μουσουλμανικές χώρες, αλλά οι χώρες των «άπιστων» Δυτικών. Το 2022, επί χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ κατέβαλαν 343 εκατ., η Γερμανία 202, η Ευρωπαϊκή Ενωση 114, η Σουηδία 61 εκατ. Από την άλλη πλευρά η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον πλανήτη, κατέβαλε το… αστρονομικό ποσό των 200.000 δολαρίων, η Νότια Αφρική 171.000 δολάρια, η Συρία 450.000 δολάρια, ενώ απουσιάζει από τον κατάλογο το Ιράν.

Τώρα που αποκαλύφθηκε ο γενικότερος ρόλος της UNRWA στην προστασία και στην ενδυνάμωση της Χαμάς, οι βασικοί χρηματοδότες «πάγωσαν» τις εισφορές τους, διότι είναι πλέον κοινή πεποίθηση πως δεν μπορεί οι πανάκριβες και πολυδαίδαλες στοές στα έγκατα της Γάζας να διανοίγονταν ερήμην των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Πλέον, είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT