Ακτιβισμοί επί παντός στον Ιερό Βράχο

Ακτιβισμοί επί παντός στον Ιερό Βράχο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

18.3.2016: ∆εύτερη ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ομάδα μελών της πρωτοβουλίας «Safe Passage – Stop WARS» ανεβαίνει στον Βράχο της Ακρόπολης και αναρτά για λίγα λεπτά πανό, στο οποίο γράφει: «Open Borders», μήνυμα κατά της Ευρώπης-φρούριου και υπέρ του δικαιώματος των προσφύγων στη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

24.1.2019: Mέλη του ΚΚΕ αναρτούν στην Ακρόπολη πανό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Στα δύο πανό αναγράφεται το σύνθημα στα ελληνικά και στα αγγλικά «Οχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, όχι στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό».

17.10.2021: Tρεις ακτιβιστές Αμερικανοί φοιτητές αναρτούν πανό διαμαρτυρίας κατά των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ. Συλλαμβάνονται από αστυνομικούς και εις βάρος τους σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Ενα χρόνο μετά, το δικαστήριο τους αθωώνει ομόφωνα. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που πρότεινε την ενοχή των φοιτητών για την κατηγορία της ρύπανσης και αλλοίωσης της μορφής μνημείου που επισύρει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

12.5.2022: Στις 7 το πρωί, πριν από την έναρξη λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης για το κοινό, πραγματοποιείται οργανωμένη εισβολή μελών και στελεχών του ΚΚΕ. Περισσότερα από 100 άτομα παραβιάζουν, με τη χρήση λοστών, τόσο την κεντρική πύλη εισόδου όσο και την εσωτερική πύλη ασφαλείας και αναρτούν στο νότιο τείχος της Ακρόπολης δύο πανό με συνθήματα «Οχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου» στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Μία ώρα αργότερα αποχωρούν.

27.4.2024: 14 ηθοποιοί και μοντέλα, ντυμένοι με αρχαιολογική ενδυμασία και ειδικό μακιγιάζ, ανεβαίνουν γύρω στις 7 το απόγευμα στον Ιερό Βράχο για να πραγματοποιήσουν περφόρμανς προς τέρψιν Ινδών επιχειρηματιών από κλαμπ πολυεκατομμυριούχων της Βομβάης. Ενα κιτς χάπενινγκ ξετυλίγεται κάτω από τη μύτη του υπουργείου Πολιτισμού – έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον, γι’ αυτό και έχει διατάξει ΕΔΕ.

Ο Βράχος διαχρονικά εξάπτει τα πάθη, εμπνέει ακτιβιστές, είναι ένας τόπος ύψιστου συμβολισμού, ο γενέθλιος τόπος της Δημοκρατίας και πολλοί θέλουν να στείλουν το μήνυμά τους από εκεί, γιατί είναι βέβαιο ότι θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Ορισμένοι, όπως φάνηκε το περασμένο Σάββατο, δεν θέλουν καν να στείλουν μήνυμα, απλώς να κάνουν το κέφι τους. Και όσο απαράδεκτο είναι να μπουκάρει το ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη σπάζοντας το λουκέτο, άλλο τόσο είναι το κιτς χάπενινγκ των Ινδών εκατομμυριούχων, περισσότερο μάλιστα αν ήταν σε γνώση κάποιων στο υπουργείο. Αλλά αυτά ελπίζουμε να μας τα φωτίσει η ΕΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT