Στην κάλπη με τον Πίνατ και τη Φάρλι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στην πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις για το «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» περιλαμβάνεται και το ερώτημα: Πώς νομίζετε ότι θα είναι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα; Περισσότεροι από 1 στους 2 συμφωνούν ότι η χώρα θα έχει πολλούς μετανάστες και ότι οι πολίτες θα είναι πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα. Πολύ λιγότεροι θεωρούν ότι το βιοτικό επίπεδο θα έχει συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (34%) –θυμίζουμε ότι η χώρα μας είναι στις τελευταίες της λίστας στις σχετικές μετρήσεις– ή ότι η Ελλάδα θα είναι οικονομικά ισχυρή (26%) ή ότι «θα λειτουργεί αξιοκρατικά» (23%). Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί (42%) πιστεύουν ότι η Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία θα αυξήσει τη διεθνή επιρροή της. Υπάρχει, δηλαδή, ένα μέρος του πληθυσμού το οποίο θεωρεί εφικτό η χώρα να αυξήσει τη διεθνή επιρροή της, χωρίς όμως να λειτουργεί αξιοκρατικά, χωρίς να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδό της και χωρίς μια ισχυρή οικονομία.

Αντιφατικές αντιλήψεις εμφανίζονται συχνά-πυκνά στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι περίεργο. Εξάλλου, τον στενάχωρο και απαιτητικό ορθολογισμό πολλοί αγάπησαν, αλλά πώς να αντέξει κανείς την πραγματικότητα αν δεν λοξοκοιτάξει και στα θαύματα ή στον θαυμαστό κόσμο του TikTοk; Αν δεν ελαφρύνει λίγο την ατμόσφαιρα, αν δεν αλλάξει τη συζήτηση, μιας και η ατζέντα βαραίνει από τα σοβαρά, απρόβλεπτα και ασύμμετρα, στρέφοντας την προσοχή σε μια πιο χιουμοριστική και –γιατί όχι– εύπεπτη πλευρά της ζωής;

Ετσι, και ο πρωθυπουργός «τρολάρει» με το θέμα των ευρωεκλογών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρωτώντας τον συμπαθέστατο Πίνατ πώς «τις βλέπει», ως «ευρωκομματόσκυλο». Η κασσελάκεια αντιπολίτευση, μέσω του TikTοk πάντα, αντεπιτίθεται, σε οξείς τόνους, καλώντας την πολύ δημοφιλή και φωτογενή Φάρλι για να αναιρέσει τα περί «κομματόσκυλου». Αγαπάει πολύ, από τη στιγμή που πρωτοείδε, τη σκυλίτσα του, μας λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύοντάς τη στοργικά, οπότε «δεν την εκμεταλλεύεται για να πάρει ψήφους». Και συνεχίζουμε προς την 9η Ιουνίου με τους πολιτικούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν τους νέους. «Ο,τι μπορούν» ή ό,τι επιτάσσει ο επικοινωνιακός οδηγός; Πειράζει; Καθόλου. Αν μάλιστα μπουν και υπότιτλοι στα βιντεάκια, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε, ως χώρα, να αυξήσουμε τη διεθνή επιρροή μας χωρίς κόπο· χωρίς αξιοκρατία, ισχυρή οικονομία κ.ο.κ. Προσθέτοντας απλώς και αξιολάτρευτα κατοικίδια στην εικόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT