Ιδέες πρώτα, μετά χρήματα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η επαναλειτουργία του Cine Paris στην Πλάκα ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Αθήνα, όχι μόνο γιατί κάθε αναβίωση κινηματογραφικής υποδομής είναι μια μάχη κερδισμένη υπέρ της ταυτότητας της πρωτεύουσας αλλά γιατί ταυτόχρονα μας δείχνει ένα δρόμο επιχειρηματικά και κοινωνικά βιώσιμο προκειμένου η Αθήνα να υπερασπιστεί χρήσεις και λειτουργίες που την κάνουν πόλη και όχι κέντρο διερχομένων.

Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει η ελληνική πλατφόρμα streaming Cinobo μετά την επένδυσή της, τον χειμώνα που μας πέρασε, στο άνοιγμα ενός ακόμη κινηματογράφου που ήταν κλειστός, της Οπερας στην οδό Ακαδημίας, μια ουσιαστική πρωτοβουλία με σημαντική ψυχολογική υπεραξία μετά το (προσωρινό, ελπίζουμε) κλείσιμο του Ιντεάλ. Τι μας λένε οι κινήσεις του Cinobo; Οτι πέρα από το συναίσθημα και τους δακρύβρεχτους θούριους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει και ο δρόμος της πράξης που κρύβει πάθος, γνώση και επαφή με την πραγματικότητα και πολλή δουλειά. Συσπειρώνοντας ένα σινεφίλ κοινό που πηγαίνει σινεμά, δημιουργεί διαρκώς γεγονότα που μπορούν να προσελκύσουν εκ νέου κόσμο στις αίθουσες – κατά προτίμηση σε αίθουσες που διαχειρίζεται το ίδιο, έχοντας πια τον πρώτο λόγο στον προγραμματισμό και κυρίως στις ιδέες και στις εκδηλώσεις που θα κλείσουν το μάτι σε όσους κάπου δεν ικανοποιούνται πλέον με την κατά μόνας κατανάλωση κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού προϊόντος.

Γιατί η αναβίωση του Cine Paris φωτίζει ένα βιώσιμο μοντέλο υπεράσπισης της ταυτότητας της πόλης.

Η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως πρωτοβουλίες στο μοντέλο του Cinobo, ένας συνδυασμός αυθεντικής και καλώς εννοούμενης «τρέλας» και επιχειρηματικού πραγματισμού που στο τέλος της ημέρας αθροίζεται υπέρ της πόλης. Η ταλαιπωρημένη οδός Σταδίου, για παράδειγμα, δεν θα είχε να ωφεληθεί από την παρουσία όλων των συστημικών τραπεζών κατά μήκος της; Δεν θα ήταν εφικτό οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας να συμπράξουν σε ένα τολμηρό, ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα ανάταξης του ιστορικού δρόμου που τους φιλοξενεί; Αντίστοιχα, δεν θα μπορούσε να προκύψει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία και στην εξίσου παρατημένη (σε επίπεδο δημοσίου χώρου) λεωφόρο Συγγρού από τα δύο μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα που επίσης δραστηριοποιούνται στο διάβα της;

Δεν υπαινίσσομαι μόνο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης. Η Αθήνα χρειάζεται ιδέες που να καθιστούν βιώσιμα επιχειρηματικά πρότζεκτ μικρής ή μεσαίας κλίμακας με περισσότερο δημιουργικό/παραγωγικό και λιγότερο καταναλωτικό πρόσημο. Ιδέες που θα ανοίξουν κλειστά μαγαζιά και γραφεία, που θα φωτίσουν έρημες στοές, που θα δώσουν ζωή σε γειτονιές και δρόμους. Η νέα εποχή του Cine Paris μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT