Οι ευρωεκλογές του TikTok

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ενα από τα ελάχιστα στα οποία συμφωνούν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ είναι η ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας για τον περιορισμό και την απαγόρευση του ΤikΤοk, εφόσον η ιδιοκτησία του δεν περάσει σε αμερικανική εταιρεία. Πιστεύουν ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία θα το χρησιμοποιήσει με γεωπολιτική και οικονομική σκοπιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, Μπάιντεν και Τραμπ «υπάρχουν» στη συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καμπάνια τους, αφού είναι τόσο επιδραστική, ειδικά στη νέα γενιά, ώστε να μην μπορούν να την αγνοήσουν.

Η χρυσή εποχή του ΤikΤοk ήταν η πανδημία, όταν καταπιεσμένοι από τον εγκλεισμό έφηβοι άρχισαν να τραγουδούν, να χορεύουν, να παίζουν και να εκτονώνονται για να μαζέψουν like στα βίντεο που ανέβαζαν σκοτώνοντας την πλήξη τους. Το ΤikΤοk έχει έναν πανέξυπνο αλγόριθμο που «διαβάζει» πολύ γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια τις προτιμήσεις του χρήστη, με αποτέλεσμα να του προσφέρει ανεξάντλητο υλικό της αρεσκείας του. Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνα εθιστικό, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να αναζητάει τρόπο νόμιμου περιορισμού της χρήσης του.

«Νόμισμά» του είναι η αμεσότητα και μεγάλο του πλεονέκτημα ότι ο χρήστης μπορεί με μεγάλη ευκολία να καταφύγει σε ειδικά εφέ για να εμπλουτίσει το οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Πέτυχε σε τέτοιο βαθμό που έσυρε τους ανταγωνιστές του στα κάθετα βίντεο με τον δικό του κώδικα στην ταχύτητα και τον εκβιασμό της προσοχής από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Το βέβαιο είναι ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο Πίνατ και η Φάρλι θα αξιοποιηθούν, θέλουν – δεν θέλουν.

Ποιος το περίμενε ότι Ελληνες πολιτικοί θα ξεχώριζαν σε παγκόσμιο επίπεδο για την παρουσία τους στο ΤikΤοk. Ο Κ. Μητσοτάκης διακρίνεται για την άκρως επαγγελματική αυθεντικότητα του περιεχομένου που προβάλλει, ενώ ο Στ. Κασσελάκης ζει στο ΤikΤοk, αφού η αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο είναι ο κοινός τους κώδικας.

Η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές βγήκε πρώτη στις ηλικίες 17-24 και αυτό ειδικοί το απέδωσαν στην ανθρώπινη και αστεία πλευρά που έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης στο ΤikΤοk, ενώ ο Στ. Κασσελάκης διώχνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσελκύει νέους που τον συμπάθησαν μέσα από τον διαδικτυακό ακτιβισμό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εφη Αχτσιόγλου ήταν μοιραίο να ακολουθήσουν, ασυνήθιστα χαμογελαστοί, ο ένας με τη μαμά του να φτιάχνει χοχλιούς, η άλλη στην κουζίνα της για το πρωινό του γιου της, έχοντας προηγουμένως καταγγείλει τη «μεταπολιτική» των άλλων.

Το βέβαιο είναι ότι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο Πίνατ και η Φάρλι θα αξιοποιηθούν, θέλουν – δεν θέλουν, για τις ανάγκες του ΤikΤοk και αυτό είναι καλό γιατί μπορεί να υιοθετηθούν αδέσποτα με βλέμμα ή ουρά viral προδιαγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT