Η «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ» για το VMRO

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ηρθε η ώρα της Βόρειας Μακεδονίας να αποδείξει ότι θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οχι διότι μας προκάλεσε, αλλά διότι πρέπει να αποδείξει ότι είναι κράτος δικαίου. Η νέα πρόεδρός της έδωσε άκυρο όρκο. Ορκίστηκε στο σύνταγμα μιας ανύπαρκτης χώρας. Αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία». Σε ένα κράτος δικαίου, η ορκωμοσία της θεωρείται άκυρη. Ή πρέπει να την ξανακάνει ή να παραιτηθεί για να αναλάβει κάποιος που ξέρει το σύνταγμα της χώρας της. Αυτό επιτάσσουν οι δημοκρατικοί, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Μια χώρα στην οποία ο πρώτος πολίτης παραβιάζει το σύνταγμα δεν έχει θέση στην Ευρώπη.

Ο όρκος της κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μπορεί να «πλήγωσε τα αισθήματα» πολλών εθνικώς ευαίσθητων –κάποιοι, ας μην το ξεχνάμε, ευαισθητοποιούνται με το αζημίωτο– αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει στη δίνη μιας εσωτερικής κρίσης, και μάλιστα χωρίς λόγο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μία ακόμη ασταθή χώρα στα σύνορά μας.

Το θετικό από τη συνταγματική αυτή εκτροπή είναι ότι αποτελεί ένα καλό μάθημα για το πώς ενεργούν όσοι πουλάνε πατριωτισμό. Πρώτον, δεν διστάζουν να παραβιάσουν το σύνταγμα, ακόμη κι αν βρεθούν στη θέση του εγγυητή αυτού. Δεύτερον, όπως γράφει και ο δικός μας Σταύρος Τζίμας, δημιουργούν «αχρείαστα μέτωπα με το καλημέρα» («Καθημερινή», 12.5.2024), για συμβολικούς και διόλου ουσιαστικούς λόγους. Τρίτον, αλληθωρίζουν εθνικώς προκαλώντας ζημία στη χώρα τους. Η Βόρεια Μακεδονία έχει ένα μεγάλο αγκάθι στο ανατολικό πλευρό της, που ονομάζεται Βουλγαρία, η οποία θεωρεί ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι απλώς… παραστρατημένα τέκνα της. Αξιώνει μάλιστα την αναγνώριση μειονότητας.

Επειδή, όπως έλεγε ο Σάμιουελ Τζόνσον, «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων», κάποιοι Βούλγαροι «πατριώτες» κάνουν «εθνικό παιχνίδι» με το αζημίωτο. «Πρώην υπουργός, στέλεχος του βουλγαρικού VMRO, εξέδιδε διαβατήρια έναντι χρημάτων. Δήλωνες ότι έχεις βουλγαρική συνείδηση, πλήρωνες και έπαιρνες διαβατήριο. Λένε ότι με αυτόν τον τρόπο έδωσαν πάνω από 150.000 διαβατήρια (…) που τα αγοράζουν για να μπορούν να δουλέψουν στην Ευρώπη», είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κ. Λιούμπτσο Αρσόφσκι («Καθημερινή», 7.5.2024).

Επομένως, το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε στους βόρειους γείτονές μας είναι ότι με το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που αφρόνως υπεψήφισαν, θα ζήσουν τη «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ». Θα κάνει τον νταή για κανένα εξάμηνο και μετά θα σοβαρευτεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT