Ερωτήματα και απαντήσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

«Ολοι έχουμε ερωτήματα. Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης», γράφουν οι Χόρχε Τσαμ (Jorge Cham) και Ντάνιελ Ουάιτσον (Daniel Whiteson) στο βιβλίο τους «Συχνές ερωτήσεις για το σύμπαν», που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ, μτφρ. Νίκος Αποστολόπουλος).

Οι δύο συγγραφείς είναι γνωστοί για το επιτυχημένο τους πόντκαστ «Ο Ντάνιελ και ο Χόρχε εξηγούν το σύμπαν» (Daniel and Jorge Explain the Universe – δις εβδομαδιαίο), μέσω του οποίου καλύπτουν θέματα που εκτείνονται «από τα μικροκύματα και τα διαγαλαξιακά φαινόμενα μέχρι υποθετικά στοιχειώδη σωματίδια».

Ο Τσαμ είναι διδάκτωρ Ρομποτικής στο Στάνφορντ, έχει περάσει και από ένα άλλο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ, το Κάλτεκ, ενώ έχει στο ενεργητικό του και μια σειρά δημοφιλών κόμικς. Ο Ουάιτσον είναι καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ιρβάιν, ενώ εργάζεται και ως ερευνητής υποατομικών σωματιδίων στο CERN.

Μαζί έχουν συνεργαστεί σε ένα ακόμα βιβλίο («Δεν έχουμε ιδέα», 2020, εκδ. ΠΕΚ), καθώς και σε μια σειρά κινουμένων σχεδίων της αμερικανικής δημόσιας τηλεόρασης, σχετική με επιστημονικά θέματα.

Συνεπώς, είναι αρμόδιοι για να δώσουν απαντήσεις σε «συχνές ερωτήσεις για το σύμπαν», όπως στον ομότιτλο τόμο. «Σε τούτο το βιβλίο», γράφουν, «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα από τα βαθύτερα και πιο υπαρξιακά ερωτήματα που μπορούν να θέσουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, τον πλανήτη τους και τη φύση της ίδιας της πραγματικότητας».

Κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται μια ερώτηση και οι συγγραφείς φιλοδοξούν ότι η ανάγνωσή του «αποκαλύπτει μια αλήθεια για το καταπληκτικό σύμπαν μας που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ποτέ».

Η βασική έμπνευση για το πόνημά τους ήταν οι ερωτήσεις των ακροατών του πόντκαστ, «από εννιά ώς ενενήντα εννιά ετών», όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα ερωτήματα; Ιδού μερικά: Γιατί δεν μπορώ να ταξιδέψω πίσω στον χρόνο; Γιατί δεν μας έχουν επισκεφθεί εξωγήινοι; Υπάρχει κάπου αλλού κάποιος άλλος εαυτός μας; Είναι δυνατόν να υπάρξει μετά θάνατον ζωή; Ζούμε σε προσομοίωση υπολογιστή; Θα σταματήσει ποτέ να κυλάει ο χρόνος; Ποιο είναι το κέντρο του σύμπαντος, και πολλά ακόμη.

Αυτή τη βδομάδα θα σταθούμε σε τουλάχιστον τέσσερα από τα συνολικά είκοσι ερωτήματα που θέτουν στο ευφυές αυτό βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο χώρος δεν επιτρέπει για περισσότερα.

Είναι πολύ ερεθιστικά τόσο τα ίδια τα ερωτήματα όσο και οι απαντήσεις που δίνουν οι συγγραφείς, κρατώντας όμως την εξής βασική αρχή: «Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το πιο διασκεδαστικό είναι να θέτουμε, απλώς, το ερώτημα».

Η συνέχεια, λοιπόν, αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT