«Ελλαδέμποροι» το 75% των Ελλήνων;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών μετά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αποκάλεσε όσους εναντιώθηκαν σε αυτή τη συμφωνία «φοβικούς ελλαδέμπορους». Είναι γεγονός πως από την ώρα που η επικοινωνία γίνεται μέσω του Διαδικτύου, έχει χαθεί η αισθητική των λέξεων. Συνεπώς, ενστάσεις αισθητικής μορφής φανερώνουν άγνοια για το πώς παίζεται στις μέρες μας το επικοινωνιακό παιχνίδι. Απεναντίας, η κατασκευή λέξεων που εντυπωσιάζουν στο Διαδίκτυο σχεδόν πάντα παράγει θετικά αποτελέσματα στο κοινό που στοχεύει. Μια τέτοια λέξη είναι ο «ελλαδέμπορας» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ευρηματική στη σύνθεσή της, άκρως προσβλητική στο περιεχόμενό της.

Ελλαδέμπορας είναι αυτός –πάντα σύμφωνα με όσους κάνουν χρήση αυτής της λέξης– που καπηλεύεται τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού, αναδεικνύει και υποστηρίζει φθαρμένα ιδεολογήματα. Δεν μπαίνω στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή να εξετάσω ποια είναι τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού και γιατί τα ιδεολογήματα που υπερασπίζεται ο «ελλαδέμπορας» είναι φθαρμένα, διότι παρόμοιες συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Ο καθένας είναι ταμπουρωμένος στις θέσεις του. Το απαξιωτικό σημαινόμενο επιτείνεται από τη συνήχηση με τον λαδέμπορα, μια λέξη που παραπέμπει στον μαυραγορίτη της Κατοχής και φέρει και το στίγμα του δωσιλογισμού. Δύο σε ένα.

Το να απαξιώνεις πρωτίστως ηθικά τον αντίπαλό σου είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Μετά την ηθική απαξίωση, η πολιτική απαξίωση έρχεται πιο εύκολα.

Προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί το κόμμα του δικαιωμένο από τη στάση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία δύο φορές από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων της αποκάλεσε την πατρίδα της «Μακεδονία», κάτι που θα έπρεπε να εμβάλει σε ανησυχίες τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ατέλειες και τις προχειρότητες της συγκεκριμένης συμφωνίας. Και όμως ζήτησε και τα ρέστα αναφερόμενος στους «ελλαδέμπορους».

Αλλά ποιους αποκάλεσε με αυτήν την προσβλητική λέξη; Το 75% των Ελλήνων που στάθηκαν αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών; Είναι δυνατόν να παραπλανήθηκε ή να εξαπατήθηκε ένας τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών και να μην είδε τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία; Μήπως τελικά δεν υπήρξαν οφέλη, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες εξελίξεις; Προφανώς, εκεί στην Αριστερά δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ταυτότητας της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και πώς να το αντιληφθούν όταν τη δεκαετία του 1990, τότε που το Μακεδονικό «έκαιγε», αυτοί διαδήλωναν, εκδράμοντας μάλιστα στα Σκόπια, όχι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, αλλά υπέρ του δικαιώματος των κατοίκων της FYROM να αυτοπροσδιορίζονται και να αποκαλούνται απλά Μακεδόνες! Υπάρχουν και οι σχετικές φωτογραφίες.

Το να απαξιώνεις πρωτίστως ηθικά τον αντίπαλό σου είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Μετά την ηθική απαξίωση, η πολιτική απαξίωση έρχεται πιο εύκολα. Οταν, όμως, προσβάλλεις το 75% των Ελλήνων πολιτών αποκαλώντας τους «φοβικούς ελλαδέμπορους» μπορεί να φανατίζεις τους δικούς σου –και όχι όλους–, προκαλείς ωστόσο όλους τους υπόλοιπους, που είναι συντριπτικά οι περισσότεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT