Είναι η ρεαλπολιτίκ…ηλίθιε!

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Είναι δύσκολη η εποχή για ρεαλπολιτίκ: Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και δη την ώρα που ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί μια δύσκολη περιοδεία στην παραδοσιακά υπερπατριωτική Βόρεια Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αψηφήσει το πολιτικό κόστος και να επιβεβαιώσει την οικογενειακή παράδοση στον τομέα – και ο πατέρας του και η αδελφή του το έπραξαν στο παρελθόν. Στο ταξίδι στην Αγκυρα το πέτυχε εν μέρει κι ελάχιστες ήταν οι φωνές (οι συνήθεις ύποπτοι) που τον κατηγόρησαν για εθνική μειοδοσία. Ψύχραιμη ήταν η απάντησή του επίσης στην έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα, το μοναδικό ενοχλητικό στοιχείο της οποίας ήταν η χρονική συγκυρία. Τώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, λίγες ημέρες αφότου η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αμφισβήτησε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή είναι μια σύνθετη πρόκληση για τον πρωθυπουργό. Διότι από τη μία οφείλει να αποδείξει στα Σκόπια ότι η Ελλάδα είναι ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών και από την άλλη δυσκολεύεται να δικαιώσει τη διπλωματική επιτυχία του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, την οποία ως ηγέτης της αντιπολίτευσης υπονόμευσε. Προφανώς, η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αθώα, έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο.

Στα εθνικά θέματα, όμως, θα μπορούσαν όλα τα συστημικά κόμματα να επιδείξουν υπεύθυνη στάση. Η εθνικιστική πλειοδοσία (βλ. περιοδεία Κασσελάκη στα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία) μόνο τα άκρα ευνοεί· γι’ αυτό τα παιχνίδια με τέτοια ζητήματα καλό είναι να αποφεύγονται προεκλογικά, γιατί οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες. Η ρεαλπολιτίκ λέει τα εξής: Κοινό έδαφος (στους τομείς του εμπορίου, της υγείας και της διαχείρισης καταστροφών) βρήκε στην Αγκυρα ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πρότινος απειλούσε ότι «θα έρθει νύχτα». Τα Σαββατοκύριακα, τα μισά Σκόπια μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη για «σόπινγκ» και διασκέδαση. Ενδεχόμενη κρίση στις διμερείς σχέσεις μας θα έβλαπτε σοβαρά αυτόν τον προσοδοφόρο «τουρισμό». Οι Αλβανοί στην Ελλάδα χτίζουν και επισκευάζουν τα σπίτια μας, φτιάχνουν τα νύχια και τα μαλλιά μας, αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και των παππούδων μας. Καλό είναι να μην αντιμετωπίζουμε φοβικά τη σχέση τους με τη χώρα καταγωγής τους, αλλά να επιδιώκουμε την ταχεία ενσωμάτωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT