Το Ισραήλ, οι φίλοι και οι αντίπαλοι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων, κατέστη σαφής και μία σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με το Ισραήλ.

Ενώ και οι δύο ζητούν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, η Ελλάδα το πράττει ως ειλικρινής φίλος και στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία ως μια χώρα η οποία εξελίσσεται αν όχι σε εχθρό, σίγουρα σε αντίπαλο του Ισραήλ στην περιοχή.

Πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «κάποιες φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους». Παρά τις διαφορές που είναι υπαρκτές –και φυσικά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ, είναι επικριτικές σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα– οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ παραμένουν ισχυρές και η πολυεπίπεδη συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος την υμνεί για τον ρόλο της και φιλοξενεί στελέχη της στη χώρα του.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την αξιοπιστία να διαδραματίσει ρόλο την «επόμενη ημέρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη απόφαση της Αγκυρας να επιβάλει ένα στοχευμένο εμπάργκο στο εμπόριο με το Ισραήλ, ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα παράθυρο ευκαιρίας για αύξηση των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε σωρεία εμπορικών αγαθών και δραστηριοτήτων, και πρωταγωνιστές ελληνικές εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία δύνανται να καλύψουν ανάγκες της ισραηλινής οικονομίας και κοινωνίας.

Παράλληλα, αν όντως εννοούμε τις εξαγγελίες και τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού «δικτύου προστασίας», ενός ελληνικού Iron Dome, η συνεργασία με το Ισραήλ είναι αυτονόητη.

Είναι σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η διεθνής εικόνα του Ισραήλ πλήττεται σοβαρά και πως η «επόμενη ημέρα» δεν θα είναι εύκολη. Ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά και ως περιφερειακός παράγοντας σταθερότητας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την πρόθεση να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί για να συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της ζημίας που έχει προκληθεί.

Οπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Αθήνα, όπως και η Λευκωσία, διαθέτει αυξημένη αξιοπιστία έναντι όλων των εμπλεκομένων μερών.

Οταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα τερματιστούν –ελπίζεται το συντομότερο– το περιφερειακό οικοδόμημα θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Σε αυτό το δύσκολο σκηνικό, η ισορροπημένη στάση της Ελλάδας και η στενή σχέση της με το Ισραήλ μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT