Καλοί μας υποψήφιοι ΑΕΙ, προτιμήστε μας!

Καλοί μας υποψήφιοι ΑΕΙ, προτιμήστε μας!

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Είναι πρωτόφαντο. Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης, Μανώλης Μενεγάκης, πανηγύρισε –και τον ενθουσιασμό του συνόδευσε με την απαραίτητη φωτογραφία με τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη– επειδή ο υπουργός Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα για ένταξη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), με έδρα στον Δήμο Αγίου Νικολάου, στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών επιστημών), παράλληλα με το 4ο πεδίο (πληροφορικής – οικονομίας) στο οποίο είναι ενταγμένο μέχρι σήμερα. Φτάσαμε το σύνθημα «κάθε πόλη και ΑΕΙ» να εκσυγχρονιστεί σε «κάθε πόλη και ένα τμήμα-πασπαρτού»;

Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για άλλα τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ, όπως το Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο (εντάσσεται στο 4ο πεδίο ενώ έως τώρα ανήκε μόνο στο 1ο, των ανθρωπιστικών επιστημών), το Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι (στο 4ο, ενώ μέχρι τώρα περιλαμβανόταν, πολύ σωστά, στο 2ο και στο 3ο των επιστημών υγείας). Προ έτους τα τμήματα Περιβάλλοντος εντάχθηκαν στο 4ο πεδίο πλην του 2ου.

Τι κρύβεται πίσω από τις εντάξεις τμημάτων σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία; Μα η πρόθεση των καθηγητών ΑΕΙ να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εισακτέους, ώστε να μην έχουν πολλές κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως συμβαίνει έως τώρα. Ας πούμε, όταν ένα τμήμα είναι ενταγμένο σε ένα πεδίο, τις θέσεις του μπορούν να διεκδικήσουν οι υποψήφιοι μόνο αυτού του πεδίου. Οταν ενταχθεί σε δύο πεδία, το τμήμα διπλασιάζει τους δυνητικούς εισακτέους του.

Ομως, ανακύπτει ένα ακαδημαϊκό ζήτημα. Τα τμήματα εντάσσονται σε συγκεκριμένα πεδία διότι θεωρείται ότι, βάσει του αντικειμένου σπουδών, οι φοιτητές τους πρέπει να εξεταστούν στις Πανελλαδικές στα τέσσερα μαθήματα του εν λόγω πεδίου. Στο 2ο πεδίο, π.χ., οι υποψήφιοι εξετάζονται (πλην της Εκθεσης) σε Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, ενώ στο 4ο πεδίο σε Πληροφορική, Οικονομία και Μαθηματικά. Ποια σχέση έχουν με το αντικείμενο του Περιβάλλοντος τα μαθήματα που έδωσε ένας εισακτέος από το 4ο πεδίο; Επίσης, όπως ανέφερε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι απαιτεί γνώσεις Βιολογίας, Χημείας και Φυσικής, που οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου δεν έχουν.

Το πιο πιθανό είναι οι εισακτέοι αυτοί να δυσκολευτούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να τις παρατήσουν. Δεν βαριέστε! Προέχει να δουλεύουν οι καφετέριες, τα σουβλατζίδικα και οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην επαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT