Αργησε να μιλήσει ο Μαχμούντ Αμπάς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, στο Μπαχρέιν, πως «η στρατιωτική επιχείρηση που μονομερώς εξαπέλυσε η Χαμάς εκείνη την ημέρα, στις 7 Οκτωβρίου, έδωσε επιπλέον πρόσχημα στο Ισραήλ να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας». Ως γνωστόν, στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς το 2007, στην εμφύλια διαμάχη για τον έλεγχο της Γάζας. Σήμερα ο Αμπάς, ύστερα από επτά μήνες, θυμήθηκε να καταγγείλει τη Χαμάς, αλλά και αυτή η καταγγελία του παραχάραξε αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα, διότι μίλησε για «στρατιωτική επιχείρηση». Εγώ ξέρω πως σε μια στρατιωτική επιχείρηση ένας στρατός πολεμά εναντίον ενός άλλου στρατού ή ένοπλοι επιτίθενται σε ενόπλους. Στις 7 Οκτωβρίου δεν είχαμε τίποτε από αυτά. Αυτό που έγινε ήταν μια καλά οργανωμένη επίθεση εναντίον αμάχων και αόπλων με σκοπό τη φυσική τους εξόντωση και την απαγωγή-ομηρία. Οι 1.200 άμαχοι νεκροί εκείνης της ημέρας δεν ήταν οι παράπλευρες απώλειες μιας στρατιωτικής επιχείρησης, κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς, πολλές φορές. Ηταν αυτοί ο στόχος. Και γι’ αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, αλλά τρομοκρατική, και οι δράστες δεν ήταν στρατιώτες, αλλά τρομοκράτες. Οι στρατιώτες μάχονται με κανόνες, οι τρομοκράτες απλώς δολοφονούν για να σπείρουν τον φόβο.

Η «επιχείρηση» της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν στρατιωτική, αλλά τρομοκρατική, και οι δράστες δεν ήταν στρατιώτες, αλλά τρομοκράτες.

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Dan Peer δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ, που ήταν μοντάζ από τις δεκάδες βίντεο που του έστειλαν οι επιζήσαντες του φεστιβάλ Νόβα, για τα όσα τραγικά συνέβησαν σε αυτόν τον χώρο και στη γύρω περιοχή. Εκεί, 300 νέα παιδιά δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες και άλλα σαράντα απήχθησαν. Από τις σκηνές φαίνεται πως οι εν ψυχρώ δολοφονίες είχαν την αγριότητα που επιδεικνύει ο θηρευτής προς το θήραμά του. Και αυτή η αγριότητα προδίδει το μίσος που οι δολοφόνοι έτρεφαν για ό,τι αντιπροσώπευαν αυτά τα νέα παιδιά. Το μίσος για τη μουσική που άκουγαν, για τον τρόπο ζωής τους, γιατί σε τελική ανάλυση ήταν συνομήλικοί τους, που χαίρονταν, που αγαπούσαν, που διασκέδαζαν. Το έγκλημα στο φεστιβάλ Νόβα είχε σαφέστατα ιδεολογικά κίνητρα, δεν προέκυψε, ήταν οργανωμένο και προγραμματισμένο. Οι τρομοκράτες γνώριζαν πού πήγαιναν και ποιους θα δολοφονούσαν. Ηταν η αιματηρή συνάντηση δύο κόσμων, δύο πολιτισμών σε μια έρημο όπου δεν υπάρχουν οδοί διαφυγής, όπου η σωτηρία είναι καθαρά ζήτημα τύχης. Οποιος δει αυτό το ντοκιμαντέρ, όποιος αντέξει να το δει, θα κατανοήσει πολύ καλά τη συνέχεια.

Ο Μαχμούντ Αμπάς προφανώς θέλει να προδιαγράψει τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για την επόμενη ημέρα στη Γάζα. Συγχρόνως, θέλει να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς του με τη Χαμάς τώρα που η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρησιακά είναι εξουθενωμένη και πολιτικά αδύναμη. Δεν είναι τυχαίο που ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής περίμενε επτά μήνες για να μιλήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT