Σε τι θα πιστεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Σε τι θα πιστεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ μας «δίδαξε» πολλά πριν εκλεγεί το 2016, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, και έκτοτε. Δεν περιμέναμε πολλές νέες εκπλήξεις απ’ αυτόν και τους οπαδούς του. Ομως, όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό γύρω από το πρόσωπό του αποκαλύπτουν και τις σκοτεινές πρακτικές στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, αλλά και τα άκρα στα οποία το σύστημα που τον στηρίζει είναι ικανό να φθάσει. Η στρατηγική του συστήματος Τραμπ είναι να αμφισβητεί συνεχώς διαδικασίες και θεσμούς που δεν ελέγχει, ενώ δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση όσων ελέγχει. Στόχος είναι η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε όλα: στα μέσα ενημέρωσης, στην εκλογική διαδικασία, στις επιστήμες (με αφορμή την πανδημία) και τώρα στη Δικαιοσύνη. Σε έναν κόσμο χωρίς εμπιστοσύνη, όλοι θα πιστεύουν ό,τι θέλουν. Ετσι, ουδείς θα ελέγχει τον Τραμπ για το παρελθόν και το παρόν του.

Είναι εντυπωσιακή η σπουδή κορυφαίων αξιωματούχων, δικαστικών λειτουργών και άλλων να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς συνωστίζονται για να εκδηλώσουν υποτέλεια στον Τραμπ. Αυτό φαίνεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο σε δικαστήριο του Μανχάταν αυτές τις ημέρες.

Ο τέως πρόεδρος δικάζεται για 34 υποθέσεις πλαστογράφησης εταιρικών εγγράφων με στόχο την απόκρυψη της «εξαγοράς της σιωπής» μιας σταρ του πορνογραφικού στερεώματος (η οποία λέει ότι είχαν κάνει σεξ το 2006) πριν από τις εκλογές του 2016. Κεντρικός μάρτυρας κατηγορίας είναι πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο οποίος διαχειρίστηκε την υπόθεση και αργότερα στράφηκε εναντίον του τότε προέδρου, όταν αυτός δεν τον προστάτευσε από τις ποινικές συνέπειες της υπόθεσης.

Σε αυτόν το λάκκο απάτης και προδοσίας παρελαύνουν καθημερινώς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές για να δηλώσουν στήριξη προς τον Τραμπ και να στηλιτεύσουν τη δικαστική διαδικασία. Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, για να αποκαλέσει «παρωδία» τη δίκη. Η πράξη αυτή δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο, ευτελίζει και τον θεσμό που υποτίθεται ότι ο Τζόνσον υπηρετεί – το τρίτο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Τίποτα δεν πτοεί τους στρατευμένους υπέρ του Τραμπ, καθώς και το σύστημα χειραγώγησης της πολιτικής και της Δικαιοσύνης, που συντηρείται από ακραίους, πάμπλουτους «ευεργέτες». Για να επιτευχθούν στόχοι όπως η κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, η οριοθέτηση εκλογικών περιφερειών ώστε να ευνοούνται Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι, η εξάλειψη κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά., καταργούνται έννοιες όπως η ηθική και η ευθιξία σε κορυφαία αξιώματα.

Σε αυτό εμπλέκονται και ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Ενώ σε λίγες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για υποθέσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για το εάν ο Τραμπ επανέλθει στην προεδρία, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας αρνείται να εξαιρέσει εαυτόν, παρότι η σύζυγός του συμμετείχε δυναμικά σε προσπάθειες να ακυρωθεί η εκλογή Μπάιντεν.

Την Παρασκευή, οι New York Times αποκάλυψαν ότι έτερο μέλος του δικαστηρίου, ο Σάμιουελ Αλίτο, είχε σημαία των ΗΠΑ αναρτημένη ανάποδα έξω από το σπίτι του λίγες ημέρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, όπου στασιαστές κρατούσαν την ανάποδη σημαία ως σύμβολο.

Ενώ οπαδοί του Τραμπ καταγγέλλουν τη Δικαιοσύνη όπου αυτός διώκεται, οι «σύμμαχοί» του στο Ανώτατο Δικαστήριο την υπονομεύουν με τη συμπεριφορά τους. Μετά τις επιθέσεις στην εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική και στην εκλογική διαδικασία, ήρθε και η σειρά της Δικαιοσύνης. Πώς θα λειτουργήσουν οι ΗΠΑ με μια κοινωνία χωρίς εμπιστοσύνη σε τίποτα; Το εθνικό σύνθημα «Εμπιστοσύνη στον Θεό», που αναγράφεται στο δολάριο, δεν αρκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT