Πολιτικοί και θρησκεία

6' 14" χρόνος ανάγνωσης

-«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για τον ηγεμόνα από το να φαίνεται θρήσκος» – Niccolό Machiavelli, 1469-1527.

– «Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι θρησκεία» – Mahatma Gandhi, 1869-1948.

Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας ή οι σύμβουλοί τους έχουν μελετήσει τον Machiavelli και τον Gandhi. Δεν εξηγείται διαφορετικά η μανία που τους έχει πιάσει με τη θρησκεία. Μέχρι και ο συμπαθέστατος Δημήτρης Κουτσούμπας μάς ενημέρωσε (με πολλές φωτογραφίες) για τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Η δήλωση του Ελπιδοφόρου μετά τη συνάντηση είναι όλα τα λεφτά για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Την παραθέτω για ενημέρωση: «Τιμή μου να υποδεχθώ στην Αρχιεπισκοπή μας τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Του ευχήθηκα να συνεχίζει να έχει τη δύναμη να εργάζεται για την πατρίδα τιμώντας άλλωστε τη μνήμη του ιερέα παππού του, που θυσιάστηκε το 1944 στον αγώνα εναντίον των ναζί κατακτητών».

Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στις φωτογραφίες ο γ.γ. του ΚΚΕ. Με την ευκαιρία του Πάσχα έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, δηλαδή στην Ε.Ε. των πολέμων, των λόμπι, της εκμετάλλευσης, και εκεί που τελικά ανατρέπονται στην πράξη, στους δρόμους του αγώνα. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!». Μάλλον παράταιρο είναι να ακούς τον γ.γ. να μιλά για «Γολγοθά» και «Ανάσταση», όταν έχει στο γραφείο του το πορτρέτο του Καρλ Μαρξ, που διακήρυττε ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» και ο οποίος στη διατριβή του έγραψε σαν προμετωπίδα: «Με ένα λόγο: προς όλους τους θεούς τρέφω μίσος». Βλέπετε, καλός είναι ο κομμουνισμός, αλλά όταν σύμφωνα με τη «διαΝΕΟσις» το 79,9% πιστεύει στον Θεό, τα ψηφαλάκια των πιστών είναι καλοδεχούμενα.

Από το άθεο ΚΚΕ πάμε στο κατ’ εξοχήν θρησκευτικό κόμμα ΝΙΚΗ. Στην προμετωπίδα της ιστοσελίδας του, ακριβώς κάτω από μια ενότητα που τιτλοφορείται «Αγιοι και Επέτειοι της ημέρας» (σε πολυτονικό), διαβάζουμε: «Δεν δεχόμαστε στις τάξεις μας πρόσωπα, τα οποία έχουν θητεύσει σε κυβερνήσεις ή έχουν συμμετάσχει σε ψηφοφορίες του εθνικού κοινοβουλίου ή της ευρωβουλής…». Με άλλα λόγια, απορρίπτουν συλλήβδην όλους τους πολιτικούς που εξελέγησαν με την ψήφο του ελληνικού λαού και δέχονται μόνο άσπιλους, άχραντους και αμώμητους χριστιανούς. Μήπως τώρα που εξελέγησαν βουλευτές έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι; Ομολογώ ότι ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους, έχουν εφαρμόσει απολύτως ορθά ένα αξίωμα του marketing. Για να προωθήσεις κάτι πρέπει να το συνοδεύεις με ένα USP (Unique Selling Proposition). Αυτοί το βρήκαν στη θρησκεία και στη θρησκευτική πίστη του λαού μας. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι άλλο κόμμα που να έχει Αγιολόγιο με πλήρη επεξήγηση για τον κάθε Αγιο ή γεγονός δεν έχουμε ξαναδεί. Μπράβο τους!

Φαίνεται όμως ότι η πίστη τους είναι μάλλον προσχηματική. Δεν εξηγείται διαφορετικά το επεισόδιο του στελέχους της ΝΙΚΗς και υποψήφιας βουλευτή, που χαστούκισε μέσα σε εκκλησία τη βουλευτή της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη γιατί υπερψήφισε τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν είναι και πολύ χριστιανική η συμπεριφορά αυτή. Δεν νομίζετε;

Από κοντά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στην εκμετάλλευση της πίστης των Ελλήνων. Αυτός πουλά ιδιόχειρες επιστολές του Χριστού και κηραλοιφές που θεραπεύουν και τη φαλάκρα. Φαίνεται ότι δεν τις χρησιμοποιεί ο ίδιος γιατί δεν βλέπω θεραπεία. Ισως πάλι κι αυτός σαν νέος Μεσσίας που είναι, να ακολουθεί τα βήματα του Ιησού για τον οποίο γράφτηκε: «Αλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι…» (κατά Ματθαίον 24:42). Αυτός πουλάει περισσότερο εθνικισμό και λιγότερο τη θρησκεία.

Εκεί όμως που έχουμε μπερδευτεί όλοι είναι ο Σύριζα του Στέφανου του θαυματουργού. Η διευκρίνιση είναι απαραίτητη γιατί ο Σύριζα του Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση με τον Σύριζα του Τσίπρα. Γνωρίζαμε την kolotoumba του Τσίπρα, αλλά τώρα έχουμε την kolotoumba του Σύριζα. Ποιος το περίμενε ότι ο Σύριζα θα υποστήριζε το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και την εμπλοκή μας στον Περσικό Κόλπο. Εκεί όμως που έγινε η kolotoumba ολυμπιακών αξιώσεων είναι η επιστολική ψήφος. Θυμίζω ότι ο Σύριζα του Κασσελάκη καταψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές με τη δικαιολογία ότι η κυβέρνηση τους αιφνιδίασε φέρνοντας τροπολογία για να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές. Τώρα τι μας λέει ο Στέφανος ο θαυματουργός; Οτι θέλει την επιστολική ψήφο και για τις βουλευτικές εκλογές! «Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου»!

Ειλικρινά, τι δεν θα έδινα να βρισκόμουνα κρυμμένος σε μια γωνίτσα για να βλέπω τις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα του άχαστου, με τα καμώματα του Στέφανου του θαυματουργού και τη συμπεριφορά του με την εκκλησία. Αυτός ο διακηρυγμένος άθεος, που δεν βάφτισε τα παιδιά του, να βλέπει τον διάδοχό του να συναγωνίζεται τον Νατσιό της ΝΙΚΗς στα προσκυνήματα και τα καντήλια. Φαίνεται ότι η μοίρα του επιφύλαξε μεγάλες απογοητεύσεις. Ο Σύριζα του Κασσελάκη μοιάζει πλέον με εθνικό –λαϊκό– θρησκευτικό κόμμα. Στο θέμα αυτό ο θαυματουργός παίζει κυριολεκτικά τον παπατζή. Κορώνα κερδίζει, γράμματα δεν χάνει. Ενώ κατηγορεί τον Αυτιά ότι χρησιμοποιεί το «χουντικό» σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», εντούτοις σε ανάρτησή του τονίζει: «[…] Οταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Οταν είπα το πιστεύω στη Νέα Υόρκη, επειδή πιστεύουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά πάντα τους ανήκει η οικογένεια. Οταν με την πολιτική τους κάνουν αδύνατο σε νέο κόσμο να αρχίσει οικογένεια. Λοιπόν, σας έχω νέα. Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά, τελειώνει εδώ». Τώρα, ποιος καπηλεύεται τα ιερά και τα όσια το αφήνω στην κρίση σας. Εκτός αν δεν γνωρίζει τι σημαίνει καπηλεία. «Scripta manent…»!

Αισίως φτάσαμε στο Πάσχα, όπου είδαμε σκηνές απείρου κάλλους. Ο μητροπολίτης Κερκύρας, ο οποίος ήταν λάβρος κατά των ΛΟΑΤΚΙ, ξαφνικά είδε το «φως το αληθινό» και συναντήθηκε κρυφά με τον θαυματουργό, τον οποίον και ασπάσθηκε στο μάγουλο την ημέρα του Πάσχα. Στη συνέχεια ασπάσθηκε και τον σύζυγο του θαυματουργού. Τι να σας πω; Οταν συναντιέμαι με τον Αρχιεπίσκοπο με τον οποίο γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια, πάντοτε από σεβασμό του φιλώ το χέρι. Ο ασπασμός σημαίνει ισότητα.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι πολιτικοί εργαλειοποιούν τη θρησκεία. Αλλά και οι ιεράρχες μας, πέρα από τον πνευματικό τους ρόλο, ανακατεύονται με την πολιτική, παρακούοντας τις εντολές του Ιδρυτή της. Ο ίδιος ο Χριστός μάς προτρέπει: «Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Την ακούμε πολλές φορές αυτή τη φράση, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουμε την ιστορία της. Βρίσκεται στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Οι φαρισαίοι προκειμένου να παγιδεύσουν τον Χριστό, τον ρώτησαν «αν πρέπει να πληρώνουν φόρους στον Καίσαρα». Ο Χριστός τους ζήτησε να του δείξουν ένα δηνάριο και ρώτησε τους φαρισαίους: «Ποιανού το κεφάλι απεικονίζεται στο δηνάριο;». Αυτοί φυσικά απάντησαν του Καίσαρα και τότε ο Χριστός τούς είπε την περίφημη φράση, ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο η πολιτεία και άλλο η θρησκεία. Σκόπιμα ανέφερα αυτή την ιστορία, γιατί ακόμα και σήμερα είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να παγιδεύσουν τους ιεράρχες μας, ώστε να αντιταχθούν στην πολιτεία. Τίποτα δεν άλλαξε εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.

Αρκετοί από τους ιεράρχες μας, με τις αντιφατικές θέσεις τους, προκάλεσαν σύγχυση στο ποίμνιό τους, κάνοντας κακό στην Εκκλησία γενικότερα. Δεν είναι μόνοι τους. Πριν από διακόσια χρόνια στη Γαλλία, ο Μέγας Ναπολέων καυχήθηκε σε κάποιον καρδινάλιο λέγοντας: «Πανιερώτατε, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχω τη δύναμη να καταστρέψω την Εκκλησία». Η απάντηση του καρδινάλιου είναι καταπληκτική: «Μεγαλειότατε, εμείς οι κληρικοί, τα τελευταία 1.800 χρόνια έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε προκειμένου να καταστρέψουμε την Εκκλησία. Δεν τα καταφέραμε, αλλά ούτε κι εσείς θα τα καταφέρετε». Και οι δικοί μας το ίδιο κάνουν!

Ο κ. Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT