Τα εντάλματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Τα εντάλματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Καθόλου παράδοξο ή απροσδόκητο, το σύμβολο και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ τα αμέσως μεταπολεμικά χρόνια, και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που λειτουργεί από το 2022, είναι η ζυγαριά. Στο Ποινικό μετέχουν 123 χώρες. Αρκετές άλλες συνυπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης αλλά δεν το επικύρωσαν. Και κάποιες απέσυραν την υπογραφή τους, για λόγους που τους εικάζουμε με κάμποση ασφάλεια.

Ποια κράτη αποσύρθηκαν; ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Σουδάν. Ισως φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορούσαν να τοποθετήσουν το «κύρος» ή την ισχύ τους στο ένα τάσι της ζυγαριάς, ώστε να κερδίζουν πάντα. Εκτός ελέγχου είναι καλύτερα. Μπορείς να ερμηνεύεις κατά το δοκούν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» ή το «δικαίωμα εισβολής σε τρίτη χώρα», τάχα με στόχο την προστασία αδικουμένων, τον εκδημοκρατισμό ή την ειρήνη.

Ούτε και η απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τρεις ηγέτες της Χαμάς, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ήταν παράδοξη ή απροσδόκητη. Η δράση της Χαμάς στις 7.10.2023 δικαιολογεί πλήρως τις κατηγορίες κατά τριών ηγετών της για «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης». Ακράδαντα στοιχειοθετούνται και οι κατηγορίες κατά των δύο Ισραηλινών πολιτικών: «Πρόκληση εξόντωσης, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, πρόκληση λιμού ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμη στόχευση αμάχων».

Για το όπλο της πείνας, αρκεί να σκεφτούμε τη σαδιστική καταστροφή από χαιρέκακους Ισραηλινούς εποίκους κιβωτίων με τρόφιμα. Ελάχιστα θα ανακούφιζαν τους λιμοκτονούντες, θα τους έδειχναν ωστόσο ότι δεν τους παράτησαν όλοι στο έλεος των θεών. Για τα πυρά κατά αμάχων μαρτυρούν τα σκοτωμένα Παλαιστινιάκια, δεκάδες χιλιάδες. Οσο για τον βαρύτατο όρο «εξόντωση», ας όψεται ο Νετανιάχου. Για να ξεπεράσει πολεμοκαπηλικά τον σκόπελο της ισραηλινής Δικαιοσύνης, περιέπεσε στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Πρέπει να επιλέξεις μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ευθύνης και ανομίας», διεμήνυσε προ ημερών ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ στον Νετανιάχου, που ξοδεύει αστόχαστα το ηθικό κύρος του λαού του. «Αν επιλέξεις τον δρόμο του φανατισμού», πρόσθεσε, «και οδηγήσεις όλο το έθνος στην άβυσσο, θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση». Να αριθμείται και αυτός στους εμμονικούς αντισημίτες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT