Τι είναι η Q-day;

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανός Μίτσιο Κάκου (Mi-chio Kaku) είναι κάτι σαν διεθνής σούπερ σταρ στον χώρο της θεωρητικής φυσικής. Διδάσκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είναι ένας από τους εμπνευστές, και υπερμάχους, του κοσμολογικού μοντέλου της θεωρίας των χορδών, ενώ είναι διάσημος για την ικανότητά του να εκλαϊκεύει εξαιρετικά τις πιο σύγχρονες, και πολύπλοκες, θεωρίες της φυσικής.

Στα ελληνικά, κυκλοφορούν πολλά σημαντικά βιβλία του, όπως «Παράλληλοι κόσμοι», «Το μέλλον της ανθρωπότητας» και «Η θεϊκή εξίσωση», όλα από τις εκδόσεις Τραυλός. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες και το «Κβαντική υπεροχή. Η κβαντική επανάσταση αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας» (μτφρ. Γιώργος Κυριακόπουλος), που θα μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα.

Εδώ, ο Κάκου εγκαταλείπει, εν μέρει, τη θεωρητική φυσική και διεισδύει σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την ίδια την καθημερινότητά μας και τη σχέση μας με την τεχνολογία.

Λίγα εισαγωγικά λόγια για σήμερα: σύμφωνα με το βιβλίο του Κάκου, «η νέα κβαντική τεχνολογία φέρνει ριζικές κοινωνικοοικονομικές, γεωπολιτικές και στρατιωτικές αλλαγές», καθώς οι «χώρες που θα κατέχουν κβαντικούς υπολογιστές θα έχουν ισχύ παρόμοια με εκείνη που απέκτησαν οι πυρηνικές δυνάμεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τι σημαίνει «κβαντικός υπολογιστής»; Ηλεκτρονικός εγκέφαλος που «λειτουργεί με βάση τις αλλόκοτες φυσικές ιδιότητες των κβαντικών φαινομένων –καθώς ολοκληρώνει σε λίγα δευτερόλεπτα υπολογισμούς για τους οποίους ένας ψηφιακός υπολογιστής θα χρειαζόταν πολλές χιλιάδες χρόνια– κάνει ακόμη και τον ισχυρότερο συμβατικό υπερυπολογιστή παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο».

Ο Κάκου μιλάει για την Q-day (Quantum Day – Ημέρα των Κβάντων ή Κβαντική Ημέρα), η οποία πλησιάζει φέρνοντας μια νέα εποχή για την ίδια την οικονομία.

Ο διάσημος φυσικός αποπειράται να εξηγήσει πώς η νέα αυτή τεχνολογία αντιμετωπίζει «την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική ενέργεια αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη, πώς εξιχνιάζει βιολογικές διεργασίες που παράγουν φθηνό, φυσικό λίπασμα, πώς επεξεργάζεται υγρές βιοψίες, εντασσόμενη στον πόλεμο κατά των ανίατων μορφών καρκίνου, του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Πώς ακόμη εποπτεύει ένα παγκόσμιο δίκτυο ιατρικών οργάνων και αισθητήρων με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας» κ.ά.

Ο Κάκου διερευνά ακόμη με ποιους τρόπους μπορεί να διασφαλιστεί «το ψηφιακό μας απόρρητο, καθώς και η συμπερίληψη στη νέα εποχή της “Quantum Supremacy” (Κβαντικής Κυριαρχίας)».

Μερικά από αυτά τα ζητήματα θα θίξουμε, μέσω του βιβλίου αυτού, τούτη την εβδομάδα. Η συνέχεια, λοιπόν, αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT