Ποιος κυβερνάει την ΕΥΠ;

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Το ερώτημα είναι τρομακτικό για να τεθεί ξανά μετά εξήντα χρόνια: «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;» ή, έστω, το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού που είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;

Μάθαμε, δυστυχώς, πριν από ένα χρόνο ότι δεν την ελέγχει η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Για την ακρίβεια, οι δημόσιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας έφτιαξαν τη δική τους νομοθεσία και για λόγους «εθνικού» –βεβαίως, βεβαίως– συμφέροντος, δήλωσαν το ακαταλόγιστο στην υπέρτατη δημοκρατική αρχή, που είναι το Κοινοβούλιο.

Η αρμόδια εισαγγελέας έφτασε –ούτε λίγο ούτε πολύ– να πει ότι μπορεί να παρακολουθήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι δεν την κυβερνά ούτε ο κατά νόμο πολιτικός της προϊστάμενος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πρωθυπουργός. Το είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του, διά του κάτωθι διαλόγου:

Δημοσιογράφος: «Η ΕΥΠ απάντησε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ότι δεν μπορεί να δώσει ενημέρωση σχετικά με το ποιος παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εχετε πει κι εσείς δημόσια ότι ο Ανδρουλάκης πρέπει να ενημερωθεί…».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα πω τίποτα για το θέμα αυτό, καθώς αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Δημοσιογράφος: «Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ, κύριε πρόεδρε, της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου…».

Μητσοτάκης: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την ανεξάρτητη αρχή και την ΕΥΠ. Από κει και πέρα, η ΕΥΠ συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ανεξάρτητης αρχής. Δεν θα μπω καθόλου σε αυτήν τη συζήτηση».

Δημοσιογράφος: «Η ΕΥΠ υπό την εποπτεία σας δεν είναι;».

Μητσοτάκης: «Το θέμα αφορά, όπως σας είπα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις απαντήσεις που δίνει και την ανεξάρτητη αρχή. Αν η ανεξάρτητη αρχή καλύπτεται από τις απαντήσεις της ΕΥΠ έχει καλώς, αν δεν καλύπτεται, θα επανέλθει».

Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να σοβαρευτεί και να μην παίζει με τους θεσμούς. Οι παραπάνω απαντήσεις είναι ανατριχιαστικές. Πληρώνουμε μια υπηρεσία, που δεν λογοδοτεί στη Βουλή, δεν εφαρμόζει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο πολιτικός της προϊστάμενος λέει ότι είναι δική της δουλειά εάν θα εφαρμόζει ή όχι τους νόμους. Προφανώς θα είναι και δική της δουλειά εάν θα δουλεύει για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, αφού παραμένει ανέλεγκτη, ή εάν κάποιοι της ΕΥΠ πουλούν τις υπηρεσίες σε τρίτους. Δεν το ξέρουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού ο όρος «Εθνική» «είναι το καλύτερο καταφύγιο των μπαταχτσήδων», που θα έλεγε και ο Σάμιουελ Τζόνσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT