Μίτσκοσκι και Σιλιάνοφσκα ψαρεύουν χωρίς αγκίστρι

Μίτσκοσκι και Σιλιάνοφσκα ψαρεύουν χωρίς αγκίστρι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Οι νέοι ηγέτες στη Βόρεια Μακεδονία εμφανίζονται να αδιαφορούν για τις αντιδράσεις της Αθήνας περί την erga omnes εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και ο «πόλεμος» με την Αθήνα έχει ανάψει. Αισθάνονται τόσο δυνατοί, ώστε να αγνοούν επιδεικτικά, σε σημείο που να προκαλούν, τις προειδοποιήσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και των δυτικών συμμάχων, ή μήπως δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά;

Εκτιμώ πως έχουν παγιδευτεί στην προεκλογική ρητορική τους, που εκπορεύθηκε από την εξαρχής αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στο σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία. Αν και δεν ήταν στα πρώτα θέματα της ατζέντας στην πορεία προς την κάλπη, εν τούτοις, τα λάβαρα της αποκατάστασης της «εθνικής υπερηφάνειας» υψώθηκαν στη δημόσια συζήτηση, με αποδέκτη ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού ακροατηρίου, που τους ψήφισε και γι’ αυτόν τον λόγο.

Τώρα, θα πρέπει να ικανοποιήσoυν το αίσθημα αυτών των ψηφοφόρων και, ταυτόχρονα, να δείξουν ότι δεν απαρνούνται πριν αλέκτορα φωνήσαι (…) το πατριωτικό τους DNA. Γνωρίζουν, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ και από τη στιγμή που θα σχηματίσουν κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να «μαζευτούν».

Η «περίοδος χάριτος» τελειώνει μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, άντε να επεκταθεί και στις πρώτες εκατό ημέρες. Η κυβίστηση είναι αναπόφευκτη και (καλώς) θα γίνει με τη μέθοδο της διολίσθησης, ώστε να μην υπάρξουν με το καλημέρα αναταράξεις στο εσωτερικό.

Ο Μίτσκοσκι και η Σιλιάνοφσκα μπορεί, όπως λέγεται, να μη διακρίνονται για το πολιτικό ανάστημά τους. Φαντάζομαι, όμως, ότι είναι αρκετά έξυπνοι για να αντιληφθούν ότι δεν θα θελήσουν να αναλάβουν την ευθύνη ενός εκτροχιασμού της χώρας τους στη διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από πλευράς μας, πάλι, δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε διαρκείς αψιμαχίες μαζί τους, κυρίως λόγω των δικών μας εκλογών. Θα είναι λάθος να καταστήσουμε το όλο ζήτημα εσωτερικό μας πρόβλημα και να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών αφορά πρωτίστως τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια και, ως εκ τούτου, ο διεθνής παράγοντας έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει την υπονόμευσή της, διότι για ακύρωση δεν γίνεται λόγος.

Η Αθήνα προειδοποίησε τον Μίτσκοσκι και από εκεί και ύστερα, με τον σχηματισμό κυβέρνησης, η «μπάλα» θα παιχτεί στο γήπεδο της Βόρειας Μακεδονίας με τη νέα ηγεσία της από τη μία πλευρά της «σέντρας» και από την άλλη το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., και ξεχωριστά τον κάθε ένα σύμμαχο. Ψυχραιμία, λοιπόν, και ας μην πυροβολούμε (σχεδόν…) με το παραμικρό τα πόδια μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT