TikTok και συμπάθεια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Δεν μπορεί! Κάποιο new-age «αδίκημα» θα έχει φτιάξει η φαντασία του woke κινήματος για όσους υποδύονται τα άτομα με αναπηρία. Ξέρουμε ότι το «blackface», δηλαδή να μουντζουρώνονται λευκοί ηθοποιοί για να υποδυθούν ρόλους μαύρων, είναι θανάσιμο αμάρτημα· λογικό στις ΗΠΑ, διότι εκεί υπάρχει θλιβερή ιστορία γι’ αυτό. Αλλά εφευρέθηκε και το «cultural appropriation» (πολιτισμική οικειοποίηση) που είναι «η πρακτική υιοθέτησης ή κλοπής συμβόλων, τελετουργιών, αισθητικών προτύπων μιας κουλτούρας από κάποια άλλη» (Woke – Λεξιλόγιο, «Κ», 28.4.2024). Επομένως δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν ανακαλύψουμε σε κάποια πανεπιστημιακή διατριβή τον όρο «disability appropriation» (αναπηρική οικειοποίηση) για ανθρώπους που υποδύονται τους αναπήρους για ίδιον όφελος.

Από την άλλη πλευρά, ίσως είναι καλύτερο που είδαμε τον κ. Στέφανο Κασσελάκη σε αναπηρικό αμαξίδιο, αντί να επιδείξει την αναμφισβήτητη σωματική του ρώμη, όπως έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Εργαστήρι Ειδικής Εκπαίδευσης για ΑμεΑ στην Καλλιθέα. Τότε δυσανασχέτησαν πολλοί για το ακροβατικό του νιόφερτου πολιτικού, και ίσως γι’ αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τα άλματα και τις πιρουέτες στο παρκέ της Κομοτηνής.

Το θέμα εδώ είναι η πολιτική του θεάματος. Και στην Καλλιθέα και στην Κομοτηνή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε για τις κάμερες. Δεν μετέφερε κάποιο πολιτικό μήνυμα και ίσως να είναι δικαιολογημένος αφού τα πολιτικά μηνύματα προϋποθέτουν σκέψη, λόγο, γραφή, εξωτικά πράγματα στην εποχή του TikTok. Το μήνυμα των νέων Μέσων είναι η ήττα της πολιτικής, όπως κι αν την ορίσουμε. Η πολιτική θέλει θέσεις, διάλογο, αντιθέσεις και συνθέσεις, πράγματα που δεν χωρούν σε ολιγόλεπτα βίντεο. Τα τελευταία είναι διασκεδαστικά, όπως το βίντεο με τα παπούτσια της Ν.Δ. που ανέβασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ακούγεται ο κ. Aδωνις Γεωργιάδης να λέει «τα λιγουρεύεστε;», ή το βίντεο που ανέβασε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας φορώντας ένα νεανικό αμάνικο «πουφ»· «Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια», διαβάζει σε ένα έντυπο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;».

Τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα στις ερχόμενες εκλογές θα βγουν από το ισοζύγιο ισχύος της πολιτικής του λόγου (κι ας μην ασχοληθήκαμε διόλου με τα ευρωπαϊκά θέματα), σε αντίθεση με τον αχταρμά της εικόνας.

Σε μια σπαρταριστή συζήτηση που έγινε στον Κύκλο Ιδεών, ο δικός μας Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο «εάν ο Βαγγέλης Βενιζέλος χωρά στο TikTok και στην εποχή του TikTok». Ο ευφυής πολιτικός απάντησε «δεν ξέρω, δεν το γνωρίζω, δεν το δοκίμασα καν. Γενικά θεωρώ ότι είμαι ευτυχής, γιατί έχω απαλλαγεί από τους καταναγκασμούς να υποδύομαι το οτιδήποτε. Στο TikTok λοιπόν θεωρώ ότι οι πολιτικοί και άλλοι, και άλλα δημόσια πρόσωπα, υποδύονται. Κάνουν τον συμπαθή. Πιστεύω λοιπόν ότι η μήτρα του λαϊκισμού είναι η προσπάθεια να γίνεις συμπαθής» (14.5.2024).

Βεβαίως η «προσπάθεια (σε λελογισμένες δόσεις) να γίνει κάποιος συμπαθής» είναι αναγκαίο συστατικό της πολιτικής· δείτε μόνο τι τραβάει ο συνήθως βλοσυρός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει μόνο αυτή, ή ακόμη χειρότερα αντικαθιστά το πολιτικό περιεχόμενο. Δηλώνει ότι «η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο όντως κάνει τρομοκρατικές ενέργειες» (Attica TV), όπως ο πρώην επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Maximilian Krah υποστήριξε ότι «δεν ήταν όλοι οι SS εγκληματίες». Μην παρεξηγηθούμε: ο Γερμανός είναι ναζιστής, ο δικός μας τόσα ξέρει…

Το πιο ενδιαφέρον στις ερχόμενες εκλογές δεν είναι η αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς. Ούτε καν λαϊκιστών – αντιλαϊκιστών. Τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα θα βγουν από το ισοζύγιο ισχύος της πολιτικής του λόγου (κι ας μην ασχοληθήκαμε διόλου με τα ευρωπαϊκά θέματα), σε αντίθεση με τον αχταρμά της εικόνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT