Βασιλοπάτρων και πάντα Prima Donna

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν μια μέρα του μακρινού 1960 όταν ο στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ, απευθυνόμενος με ένα σαρκαστικό χαμόγελο στον Αντρέ Φροσάρ, του οποίου πατέρας υπήρξε ένας από τους ιδρυτές και ο πρώτος γενικός γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας, είπε εκείνο το αμίμητο και ταυτοχρόνως αληθές: «Η Ευρώπη είναι η Γαλλία και η Γερμανία, οι υπόλοιποι είναι τα λαχανικά». Eχουν περάσει 64 χρόνια από τότε και άλλαξαν πολλά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς είναι απλώς σκιώδεις προσομοιώσεις των παρελθόντων μεγάλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Δεν είναι από την άποψη αυτή παράδοξο ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί κυρίως στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αρχικώς χαρακτηρίσθηκε ως μυστηριώδης Prima Donna της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ακροδεξιάς διαμορφώσεως. Ενώ στις μέρες μας τείνει να αναγνωρισθεί ως μείζων καταλύτης και από την οποία εξαρτάται η διαμόρφωση του διευθυντηρίου της Ε.Ε. βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Προσφάτως η Μαρίν Λεπέν, η χαρακτηριζόμενη ως ακροδεξιά πολιτική ηγέτις της Γαλλίας και επικεφαλής της ομάδος «Ταυτότητα και Δημοκρατία», στην οποία μετέχει η Λέγκα του Βορρά, με δήλωσή της στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ζήτησε τη συνεργασία της κ. Μελόνι, που ηγείται της ομάδος «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Ρεφορμιστές».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι δύο αυτές ομάδες μπορεί να εξασφαλίσουν έως και 144 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και, ως εκ τούτου, να επηρεάσουν αποφασιστικά τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διακαώς επιθυμεί συνεργασία με την κ. Μελόνι, την οποία εξαίρει για τη φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική στάση της.

Βέβαια ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς, που ηγείται τρικομματικού συνασπισμού Κεντροαριστεράς και Φιλελευθέρων, προειδοποίησε την κ. Φον ντερ Λάιεν να μη στηριχθεί στην Ακροδεξιά όταν θα διαμορφώνει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ενώ αυτά συμβαίνουν, η Βασιλοπάτρων –κατά το αγγλικό king maker– και διαχρονικώς Prima Donna της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, κ. Τζόρτζια Μελόνι, απλώς το απολαμβάνει. Αυτά τα διαδραματιζόμενα εις την Ε.Ε., όπου ανήκει ψυχή τε και σώματι η Ελλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT