Είμαστε πια πρωταθλητές…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Παλιά είχαμε μόνο την «Αθλητική Κυριακή» στην ΕΡΤ, αλλά τώρα –λόγω του ανταγωνισμού της συγκίνησης– έχουμε την «Αθλητική Τετάρτη», την «Αθλητική Πέμπτη» κ.ο.κ. Είμαστε δε αναγκασμένοι να τις παρακολουθούμε, αφού εκπέμπονται σε πανελλήνια μετάδοση. Ολα τα κανάλια αφιερώνουν το μισό τουλάχιστον δελτίο (αυτού που αποκαλούν) «ειδήσεων» στις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων. «Να το λεωφορείο του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”»· «φαίνεται τώρα που περνάει τα διόδια», και «πού να δείτε τι έκανε ο Ολυμπιακός…».

Δεν λέμε! Είναι μεγάλες οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων και μπράβο τους που τα κατάφεραν. Ομως, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που αφιερώνει τόσους ρεπόρτερ, τόσα συνεργεία, τόσο κόπο, τόσο τηλεοπτικό χρόνο για να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός λεωφορείου. Εκτός αν πρόκειται για λεωφορειοπειρατεία. Μαζί μ’ αυτό δείχνουν επί μακρόν τους πανηγυρισμούς των οπαδών. Το χειρότερο; Τους περιγράφουν κιόλας.

Οι εξιστορήσεις κολυμπούν στα απώτατα όρια του λυρισμού. «Γκρεμίστε τα τείχη να περάσουν οι πρωταθλητές»· «το κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης βρίσκεται κάτω από τον καταγάλανο αττικό ουρανό»· «βλέπουμε τώρα τους οπαδούς ντυμένους στα χρώματα της ομάδας τους να χορεύουν για το έβδομο αστέρι που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό»· «παρακολουθούμε τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των οπαδών των “ερυθρόλευκων”»· «η Ελλάδα βάφτηκε πράσινη – κόκκινη – κίτρινη» και δεν συμμαζεύεται. Υπήρχε διαρκώς και μουσική υπόκρουση με το τραγούδι των Queen «We are the champions». Ολως παραδόξως δεν τηρήθηκαν οι ποσοστώσεις της κ. Λίνας Μενδώνη και έτσι κανένας σταθμός δεν έπαιξε το «Είμαστε πια πρωταθλητές» των δικών μας Φατμέ. Ωρα για πρόστιμα…

Είναι λογικό να υπάρχει τόσος τηλεοπτικός λυρισμός. Πώς αλλιώς θα γεμίσει μισή ώρα πρόγραμμα με απευθείας μεταδόσεις από κάθε διασταύρωση οδών που έχει συγκεντρωμένους οπαδούς; Τι να πουν οι ρεπόρτερ που ξεροσταλιάζουν περιμένοντας τη σειρά τους στο δελτίο; Στερεύουν τα επίθετα και είναι νομοτελειακό να καταλήξουν στον μπακαλιάρο «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε το κλίμα που επικρατεί…». Πόσο να διαφέρουν οι πανηγυρισμοί στην Πάτρα, ώστε να αποτελέσουν είδηση οι αντίστοιχοι πανηγυρισμοί στη Λάρισα; Στα κανάλια του εξωτερικού αυτά τα χάπενινγκ είναι «ειδήσεις» που εμπίπτουν σε εκείνο το σιωπηλό κομμάτι των δελτίων που ονομάζεται «No Comment».

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, τη χαρά μας να ‘χουμε κι ας ακούμε (ως πέμπτη είδηση) ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ράφα, ή ότι η φέτα έφτασε στα 6,28 ευρώ (έβδομη είδηση). Το μισό κιλό φέτας, για να μην παρεξηγηθούμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT