Woke κουλτούρα και ευρωεκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Η woke ατζέντα φταίει. Το ακούω όλο και πιο συχνά από νέους, ως επί το πλείστον άνδρες. «Αισθάνομαι ότι μου την επιβάλλουν», «φοβάμαι να μιλήσω», λένε, εκφράζοντας δυσφορία. Στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούργια τάση. Ξεκίνησε από την αμερικανική Ακροδεξιά που, ενοχλημένη από τα προοδευτικά κινήματα, έπρεπε να φτιάξει ένα αφήγημα για τον λευκό άνδρα, ο οποίος υποτίθεται ότι απειλείται από τη woke κουλτούρα. Δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα γι’ αυτό που σκέφτεται γιατί κινδυνεύει να βρεθεί σε δύσκολη θέση ή και να χάσει τη δουλειά του, να στοχοποιηθεί από τους εκφραστές του «δικαιωματικού ολοκληρωματισμού».

Σφυρηλατήθηκε η εικόνα μιας πανίσχυρης woke κουλτούρας, που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα στην Αμερική, όπου ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται και ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής και έχει πολλές πιθανότητες να ξαναβρεθεί στον Λευκό Οίκο. Ομως το αφήγημα ήταν επιτυχημένο και πούλησε εντός και εκτός ΗΠΑ, αξιοποιώντας σωστά τις αρκετές υπερβολές του woke κινήματος. Ετσι έφτασε και στην Ευρώπη, όπου γοητεύει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμητικά ακροατήριο.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι νέοι 17-30 θα πάνε στους Coldplay, θα πάνε στην παραλία ή κάπου αλλού, πάντως όχι στα εκλογικά κέντρα…

Σε έρευνες που διεξάγονται ενόψει ευρωεκλογών προκύπτει ότι πολλοί νέοι θα ψηφίσουν ακροδεξιά κόμματα. Στη Γερμανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ψηφοφόροι ηλικίας μέχρι 29 ετών στηρίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε ποσοστά που κυμαίνονται από 14% έως 22%, ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τόσο μεγάλο ποσοστό στήριξης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Στην AfD έχουν βρει στέγη πολλοί νέοι που βλέπουν woke ηγεμονία και την τοποθετούν στα μεγαλύτερα προβλήματα μαζί με το μεταναστευτικό και τις κοινωνικές ανισότητες. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όπου οι νέοι άνδρες συμφωνούν με την ακροδεξιά ρητορική και στηρίζουν εκπροσώπους εθνικιστικών κομμάτων.

Στην Ελλάδα, η αντι-woke ιδεολογία είναι σχετικά καινούργια. Ηδη όμως εργαλειοποιείται πολιτικά από συντηρητικούς κύκλους. Οταν συζητιόταν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, κάποιοι ενοχοποιούσαν τη woke κουλτούρα για το «γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή μας κληρονομιά», και αναφέρονταν σε «καταχρηστικό δικαιωματισμό που οδηγεί σε μια διχαστική και ακατανόητη νέα γλώσσα, πολιτικής ορθότητας».

Στην Ελλάδα, πάντως, οι περισσότεροι νέοι 17-30 θα πάνε στους Coldplay, θα πάνε στην παραλία ή κάπου αλλού, πάντως όχι στα εκλογικά κέντρα. Αυτό συμπεραίνουν από τις αναλύσεις που κάνουν τα επιτελεία των κομμάτων. Για την ώρα, οι δημοσκοπικές έρευνες δεν αποτυπώνουν δυσφορία των νέων για τη woke ατζέντα και στροφή τους πιο δεξιά. Μόνο αδιαφορία. Ισως αυτή είναι ο «προθάλαμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT