Αποστρατείες και ισορροπίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η πορεία προς τις κάλπες της επόμενης Κυριακής δεν φαίνεται πως μας επιφυλάσσει κάποια έκπληξη στα βασικά πολιτικά μεγέθη, όπως καταγράφηκαν στις διπλές εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο. Οι πολίτες επιλέγουν με βάση τις πεποιθήσεις τους και αυτές δύσκολα μεταβάλλονται σε λίγους μήνες αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνες τις εκλογές και τα όσα ακολούθησαν κρατούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω – κάτω στα ίδια ποσοστά. Η νέα ηγεσία με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και την τακτική της «ανεμοδούρας» μπορεί να παράγει περισσότερο γέλιο παρά πολιτικές ιδέες ή προτάσεις, αλλά δεν το βάζει κάτω. Ο κ. Κασσελάκης κάθε μέρα μοιράζει και μερικά δισ., συνήθως μιλώντας για θέματα που φαίνεται να αγνοεί πλήρως, είτε αυτά αφορούν στην οικονομία είτε στην εξωτερική πολιτική.

Τη μια προσπαθεί να παραστήσει τον κεντρώο ή ακόμη και τον δεξιό, ενώ την επομένη πλέκει το εγκώμιο της Χαμάς. Δεν έχει σημασία για ποιο λόγο, αλλά δείχνει να του αρκεί ότι απασχολεί την επικαιρότητα ακόμη και όταν χρειάζεται να ανοίγει τα σπίτια του στα βουλιμικά μάτια των πρωινάδικων. Εσχάτως μας ενημέρωσε για τη βεβαιότητά του ότι θα γίνει πρωθυπουργός, όσο και αν οι αριθμοί παραμένουν απογοητευτικοί για τον ίδιο και το κόμμα του. Εσπευσε όμως να μας ενημερώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει υπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι πολύ απασχολημένος με το ινστιτούτο που ετοιμάζει! Αυτή η αποστροφή του προκάλεσε ήδη μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και ένα σημαντικό κομμάτι των στελεχών που έχουν μείνει στην Κουμουνδούρου είναι στη σφαίρα της επιρροής του.

Η βιασύνη του κ. Κασσελάκη να τον «αποστρατεύσει» πέραν όλων των άλλων αποκαλύπτει τον πραγματικό του φόβο για την επομένη των εκλογών, καθώς υποψιάζεται ότι θα εγερθούν ζητήματα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις ενδεχόμενες ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά. Οταν διαβεβαιώνει ότι καλπάζει προς την εξουσία είναι πραγματικά δύσκολο να υπερασπιστεί μια ακόμη ήττα το βράδυ των εκλογών, αν και δεν θα έχει καμιά δυσκολία να ισχυριστεί ότι αυτή είναι η αρχή της κούρσας. Αυτό που θα καθορίσει το μέγεθος της ήττας ή της νίκης για τον κ. Κασσελάκη είναι η τύχη του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της Ν.Δ., καθώς η μεταξύ τους απόσταση παραμένει χαώδης. Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης τον προσπεράσει, όπως πιστεύει ο ίδιος, ή έστω τον πλησιάσει στις μία – δύο μονάδες, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κυβερνητική πλειοψηφία τα πράγματα φαίνεται να κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης και η έγκαιρη αντίδραση στον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλλον αποδίδουν ώστε η Ν.Δ. να διατηρήσει τις δυνάμεις που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Φυσικά δεν θα τους πειράξει να αυξήσουν τα ποσοστά τους και όπως φαίνεται αυτό μοιάζει αρκετά πιθανό. Αν επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε θα αναζητούν νέους ρόλους ή αποστρατείες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει μπροστά της μια καθαρή τριετία χωρίς άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT