Οι εκλογές στο Η.Β.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ηταν η εποχή που η παρουσία του Βρετανού πρέσβη σε ένα από τα μεγάλα σπίτια της Αθήνας αποτελούσε μείζον κοινωνικό γεγονός της χρονιάς.

Μια φαινομένη ηρεμία της αγγλικής πολιτικής εκλαμβανόταν τότε ως αιλουροειδής νωχέλεια του πάνθηρος και ανέμεναν οι πάντες τον τρόπο με τον οποίο θα εφορμούσε επί σκηνής ο λέων ο βρετανικός. Αλλά η εποχή του λόρδου Πάλμερστον έχει περάσει εδώ και ενάμιση αιώνα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πολιτική τάξη της Βρετανίας έχει συνείδηση αυτού του γεγονότος και μόνον ενίοτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες δυναμικότερης εμπλοκής της Δύσεως και ειδικότερα των ΗΠΑ, όπως στις περιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου ή της στρατιωτικής συμμαχίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο κ. Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός της Βρετανίας, μη χριστιανός, ινδουιστής στο θρήσκευμα, και ο πρώτος πολιτικός αυτής χώρας στον οποίο ο νέος βασιλεύς Κάρολος Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως.

Μικρός το δέμας πλην όμως μαχητής, ο κ. Σούνακ δεν δίστασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, περίοδο διακοπών των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά παράβαση των ισχυουσών παραδόσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσβλέπει να έχει παραγωγικότερες συνομιλίες με τον σερ Κιρ Στάρμερ περί της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κάτι λιγότερο από ογδόντα βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι. Η απόφαση του κ. Σούνακ να επαναφέρει –εάν επανεκλεγεί στην εξουσία– την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που είχε θεσπισθεί το 1947 και καταργήθηκε το 1960, προκάλεσε έκπληξη.

Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν σαρωτική κατίσχυση των Εργατικών υπό τον σερ Κιρ Στάρμερ, «Ιππότη του Τάγματος του Bath» που αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό των αντιπάλων του, που τον αποκαλούν «σερ Νυσταλέο», δήλωσε πριν από λίγες μέρες πως είναι «σοσιαλιστής».

Καθ’ όσον αφορά τη χώρα μας, η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε πρωθυπουργός της Βρετανίας στην Ελλάδα από το 1958 ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Σεπτέμβριο του 1980. Το γεγονός ότι μετέβη από την Αθήνα στη Γιουγκοσλαβία, όπου εκτός από τις συνομιλίες με τους ηγέτες της χώρας αυτής είχε συνάντηση στα Σκόπια με τον εκεί πρωθυπουργό Π. Ποπόφ, προκάλεσε δυσαρέσκεια της κυβερνήσεως Ράλλη.

Στις 26 Ιουνίου 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο κατόπιν προσκλήσεως της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία στο πλαίσιο της πολιτικής Global Britain είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Επ’ ευκαιρία άλλων επισκέψεων, συνομιλίες με τους Βρετανούς ομολόγους τους είχαν στην πρωθυπουργική κατοικία ο Κώστας Σημίτης με τον Τόνι Μπλερ το 2002 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπόρις Τζόνσον το 2021.

Τον Νοέμβριο 2023, ο κ. Σούνακ ακύρωσε συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, που είχε προηγουμένως καλέσει στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο τον σερ Στάρμερ, με τον οποίο προσβλέπει να έχει παραγωγικότερες συνομιλίες περί της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα άλλα θέματα τα συζητάει η Αθήνα με άλλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT