Το Ολοκαύτωμα ως πρόσχημα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σαν πολύ ψηλά τον αμανέ δεν έχει πιάσει η ακροδεξιά δράκα που διαφεντεύει το Ισραήλ; Δεν αναφερόμαστε στα εγκλήματα πολέμου που φανταζόμαστε κι ελπίζουμε ότι θα τεκμηριώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν θα σχολιάσουμε επίσης τις τακτικές Kαμόρα που χρησιμοποίησε η Μοσάντ κατά δικαστών της Χάγης. Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιόσι Κοέν, απείλησε τη γενική εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, όταν ερευνούσε προηγούμενα εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου, πιθανότατα με εντολή του ιδίου του πρωθυπουργού. «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε», της είπε σε άπταιστη μαφιόζικη διάλεκτο. «Δεν θέλετε να μπείτε σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή την οικογένειά σας» (Guardian, 28.5.2024).

Δεν θα σταθούμε επίσης στα tweets του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατς, τα οποία είναι αναλόγου περιεχομένου και αισθητικής με εκείνα που παράγονται στις υπόγες των κομμάτων και στα troll-farms της Ρωσίας. Σε ένα αντι-ισπανικό tweet εμφανίζει δύο χορευτές φλαμένκο ανάκατα με σκηνές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ γράφει «Χαμάς: ευχαριστούμε Ισπανία». Οι ακροδεξιοί δεν φημίζονται ούτε για την οξυδέρκεια ούτε για τη φαντασία τους. Ακόμη και όταν αναρριχώνται στα υψηλότερα αξιώματα.

Ενα τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα είναι η κατάχρηση του Ολοκαυτώματος. Δεν αναφερόμαστε στο τραύμα των απανταχού Εβραίων, που θα έπρεπε να είναι τραύμα όλων των πολιτών του δυτικού κόσμου. Αυτό θα υπάρχει πάντοτε και καλό είναι να βιωθεί ως τραύμα από όλους μας ώστε να διασφαλιστεί το «Ποτέ Ξανά». Αναφερόμαστε στη χρήση του εγκλήματος για πολιτικά οφέλη, για να δικαιολογηθούν νέες βαρβαρότητες.

Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικά οφέλη, για να δικαιολογηθούν νέες βαρβαρότητες.

Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οχι μόνο λόγω του αριθμού των θυμάτων, αλλά και του βιομηχανικού τρόπου εξόντωσής τους. Δυστυχώς οι άνθρωποι, από αρχαιοτάτων χρόνων, δολοφονούσαν όσους βάφτιζαν «άλλους», αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ σε τέτοια έκταση και ποτέ με τόση επιμέλεια, ήτοι με εργοστάσια εξόντωσης που ακολουθούσαν το φορντιανό μοντέλο παραγωγής. Γι’ αυτό έχουν δίκιο όσοι (Εβραίοι ως επί το πλείστον) δυσανασχετούν με την άμετρη χρήση του όρου, όταν κάποιοι υποβαθμίζουν το Ολοκαύτωμα για να τονίσουν άλλα φριχτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χωρίς τη μοναδικότητα των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.

Μεγάλη προσβολή είναι να χρησιμοποιείται το Ολοκαύτωμα ως πρόσχημα για να δικαιολογηθούν εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στη Γάζα, ή να εργαλειοποιείται εναντίον χωρών που εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δηλαδή αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος. Δεν είναι πρέπον να ανεμίζει το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ ο Ισραηλινός πρεσβευτής του ΟΗΕ κραυγάζοντας «Ποτέ Ξανά» για να αποτρέψει κάποιο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, ούτε να δηλώνει ο Ισραελ Κατς ότι υπουργός της Ισπανίας «συμμετέχει στην υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου κατά του εβραϊκού λαού». Ναι! Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά βαφτίζοντάς τους ναζί –όπως έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ– αρχίζει η σχετικοποίηση, η οποία αναγκαστικά θα καταλήξει στην υποβάθμιση του μέγιστου των εγκλημάτων. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια φριχτή ημέρα κατά την οποία τρομοκράτες σφαγίασαν 1.200 αθώους ανθρώπους. Τρομακτικό το έγκλημα, αλλά μέχρις εκεί. Παραλληλίζοντας αυτή την ημέρα με το Ολοκαύτωμα ευτελίζονται τέσσερα χρόνια βιομηχανικής εξόντωσης ανθρώπων.

Το Ολοκαύτωμα ανήκει –έστω ως κηλίδα– στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων ήταν Εβραίοι, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα εργολαβίας στην ισραηλινή Ακροδεξιά. Στο κάτω κάτω της γραφής, δολοφονήθηκαν έξι εκατ. άνθρωποι επειδή οι αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος ήταν ακροδεξιοί και όχι γιατί ήταν Γερμανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT