Καλόν είναι κάπου κάπου να χαλαρώνουμε. Βοηθάει και στην ψυχική μας υγεία και καθαρίζει το μυαλό από τις εντάσεις και τα προβλήματα. Ετσι, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές σκέφτηκα να ασχοληθώ με τη μαμά του Χίμλερ. Η υπόθεση έχει ως εξής:
Στη ναζιστική Γερμανία ήταν κυρίαρχη η άποψη πως η σύγχρονη Φυσική επιστήμη ήταν δημιούργημα των Εβραίων και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 είχε ξεκινήσει η προσπάθεια αποδόμησης της κβαντομηχανικής και της θεωρίας της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν, μια προσπάθεια που κορυφώθηκε στην επόμενη δεκαετία. Πρωτεργάτες ήταν δύο επιφανείς φυσικοί, ο Φίλιπ Λέναρντ (βραβείο Νομπέλ 1905) και ο Γιοχάνες Σταρκ (βραβείο Νομπέλ 1919). Και οι δύο ηγήθηκαν της προσπάθειας να αποκαθαρθεί η Φυσική από τις θεωρίες των Εβραίων επιστημόνων, ώστε να ξαναγίνει η Φυσική της αρίας φυλής. Αυτή η προσπάθεια εμπλουτίστηκε και με τα απαραίτητα συνωμοσιολογικά στοιχεία που αφορούσαν τον σκοτεινό ρόλο του παγκόσμιου εβραϊσμού. Υπήρχε όμως σε αυτό το ναζιστικό αφήγημα ένα κενό. Τη σύγχρονη Φυσική την υιοθέτησαν και την προώθησαν και επιστήμονες οι οποίοι δεν ήταν Εβραίοι, αλλά «καθαροί» Γερμανοί, όπως ο Χάιζενμπεργκ. Τότε επινοήθηκαν οι όροι «λευκός Εβραίος» και «επίτιμος Εβραίος».
Στη ναζιστική Γερμανία ήταν κυρίαρχη η άποψη πως η σύγχρονη Φυσική επιστήμη ήταν δημιούργημα των Εβραίων και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Το 1937 επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί ο θεωρητικός φυσικός Αρνολντ Ζόμερφελντ και η έδρα που κατείχε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου έπρεπε να αναπληρωθεί. Ο ίδιος πρότεινε τον μαθητή του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, τον οποίον όμως το δίδυμο Λέναρντ – Σταρκ θεωρούσε «λευκό Εβραίο». Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση ο Χάιζενμπεργκ βάζει τα μεγάλα μέσα. Γνωρίζει πως η μητέρα του είναι φίλη με τη μητέρα του Χίμλερ και της ζητάει να μεσολαβήσει. Η μητέρα του Χίμλερ ευθύς ως μαθαίνει από τη φίλη της τις περιπέτειες του γιου της, κατσαδιάζει τον δικό της γιο και το θέμα τακτοποιείται. Ο τρομερός ηγέτης των SS υπέκυψε στην κατσάδα της μαμάς του. Μαμά uber alles!
Ολα αυτά και πολλά άλλα βρίσκονται στο βιβλίο του Στέφανου Τραχανά «Ο Κύκλος, επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς», εκδ. ΠΕΚ.