Και μετά τις ευρωεκλογές, τι;

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Είναι ένα ερώτημα που αντιμετωπίζει ο μικρόκοσμος που ασχολείται και σχολιάζει την πολιτική. Να υποθέσω πως και την άλλη εβδομάδα θα μας απασχολούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, άντε και τη μεθεπόμενη, αν βεβαίως προσφέρονται για δεκαπενθήμερη κουβέντα. Διότι τελικά μπορεί να είναι χωρίς εκπλήξεις, προς δόξα των δημοσκόπων.

Ούτως ή άλλως, είναι γνωστό ότι αυτές οι ευρωεκλογές, στο τέλος μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων, έχουν σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον. Αγώνας στον οποίο γνωρίζουμε τον πρώτο και το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διαφορά του από τον δεύτερο, δεν συγκινεί το φιλοθέαμον κοινό.

Ετσι, το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα ντέρμπι των «μικρών». Κάτι σαν τοπικά πρωταθλήματα. Οι συμπτώσεις το έφεραν και οι εκλογικές αναμετρήσεις έπεσαν όλες μαζί. Δεν προνόησε κάποιο αόρατο χέρι να τις μοιράσει με δίκαιο τρόπο μέσα στον χρόνο, ώστε κι εμείς να βρίσκουμε εύκολα το υλικό μας.

Ανάλογη περίοδος ήταν μετά τις δημοτικές εκλογές του 1986, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε μπροστά της μια τριετία χωρίς καμιά εκλογική αναμέτρηση και μία ακόμη περίπτωση, πιο πρόσφατη, όταν μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε μια πλήρη θητεία, μέχρι τις επόμενες εκλογές που έπεσαν όλες μαζί το 2019.

Την Κυριακή κλείνει ο κύκλος των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, όμως η πολιτική δεν σταματάει ποτέ!

Τώρα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αυτό που περιμένουμε είναι κάποια ίντριγκα γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και εδώ το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί κατά πολύ από την ώρα που η εκλογή αποσυνδέθηκε από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Βέβαια, πάντα ένα όνομα κρύβει εκπλήξεις και αυτό αφορά μικρότερο βαθμό και το όνομα του επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να υποθέσω πως γι’ αυτές τις δύο θέσεις πολλοί ερίζουν, γυναίκες και άντρες, και η οποιαδήποτε απόφαση του πρωθυπουργού θα προσφέρει πίκρα στις ματαιωμένες προσδοκίες. Το ερώτημα είναι αν η πίκρα θα έχει και πολιτικές παρενέργειες, κάτι διόλου απίθανο, καθώς αυτές τις δύο θέσεις εποφθαλμιούν ονόματα με πολιτικό εκτόπισμα. Ας το έχουμε αυτό υπόψη.

Δηλαδή, θα πήξουμε στην ανία; Οχι, διότι τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι πολλά και σίγουρα θα εμφανιστούν απρόοπτα γεγονότα, που θα προσφέρουν συγκινήσεις, χαρές, πίκρες και όλα τα σχετικά συναισθήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι αλλαγές στην πολιτική συνείδηση των πολιτών προκαλούν αυτές οι απρόβλεπτες καταστάσεις και αν ανατρέπουν δεδομένους συσχετισμούς δυνάμεων. Αυτό άλλωστε συνέβη και την περίοδο 1986-1989 και την περίοδο 2015-2019. Ας σκεφτεί ο αναγνώστης πόσα γεγονότα συνέβησαν αυτά τα χρόνια, που διέψευσαν τις προσδοκίες για ήρεμα νερά μετά τις τρικυμίες.

Συνεπώς, μπορεί οι εκλογικές αναμετρήσεις να είναι η κορύφωση μιας πορείας γεγονότων, ωστόσο, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ίδια η πορεία.

Ετσι, την Κυριακή κλείνει ο κύκλος των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, όμως η πολιτική δεν σταματάει ποτέ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT