Η δημοκρατία απαιτεί συνεχή εγρήγορση

Η δημοκρατία απαιτεί συνεχή εγρήγορση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Το 2024, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα ψηφίσουν σε εκλογές. Μόνο αυτή την εβδομάδα, γύρω στα 400 εκατ. πολίτες σε 27 χώρες θα εκλέξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης δημοκρατίας, της Ινδίας, όπου 968 εκατ. ψήφισαν, 150 εκατ. περισσότεροι απ’ ό,τι το 2019. Οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα έχουν άμεση επίδραση στις ζωές όλων μας, καθώς η Αμερική επηρεάζει πολιτικές εξελίξεις αλλού, στο παγκόσμιο εμπόριο, στις προσπάθειες να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αλλες μεγάλες χώρες στις οποίες διεξήχθησαν ή έπονται εκλογές φέτος, είναι η Ινδονησία (200 εκατ. ψηφοφόροι), η Ν. Αφρική, η Βρετανία, η Ταϊβάν, η Ν. Κορέα. Στη γειτονιά μας, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία απέδειξαν ευρεία αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του Ερντογάν. Στη Βόρειο Μακεδονία, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έφεραν στην εξουσία πρόεδρο και κόμμα που αμφισβητούν στην πράξη τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην Αλβανία, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2025, όμως σήμερα οι σχέσεις με την Ελλάδα επηρεάζονται ευθέως από τις περυσινές δημοτικές εκλογές και τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος πιθανώς να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας. Την Κυριακή, μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Βούλγαροι ψηφίζουν και για νέα Βουλή (η έκτη φορά σε τρία χρόνια).

Παγκοσμίως, με σύνολο περίπου 2 δισ. ψηφοφόρους, οι λαοί φέτος εκλέγουν τους εκπροσώπους και ηγέτες που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους και τις σχέσεις της με άλλες.

Σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις –με σύνολο περίπου 2 δισ. ψηφοφόρους– οι λαοί εκλέγουν τους εκπροσώπους και ηγέτες που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους και τις σχέσεις της με άλλες. Συνεπώς, κρίνουν την πορεία της ανθρωπότητας. Αυτό θα έπρεπε να μας πείθει ότι παρά τις ανησυχίες για τη δημοκρατία, αυτή εξαπλώνεται συνεχώς. Για να επιβιώσει, βέβαια, η δημοκρατία οφείλει να εξελίσσεται συνεχώς, να προβλέπει και να αντιμετωπίζει τις απειλές εναντίον της. Η δημοκρατία γεννήθηκε από την ανάγκη να δοθούν ίσες ευθύνες και δικαιώματα σε περισσότερους πολίτες, ώστε να τους συμφέρει να θέσουν πάνω από το δικό τους συμφέρον αυτό της πολιτείας. Από την αρχή έπρεπε να είναι συνεχώς σε επιφυλακή, ώστε να μην ανατραπεί από οπαδούς άλλου πολιτεύματος, ούτε, όμως, να λειτουργήσει ως «βιτρίνα» πίσω από την οποία κρύβονται αλλότρια συμφέροντα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι φέτος ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά, ενώ στις 28 Ιουνίου διεξάγονται προεδρικές εκλογές στο Ιράν. Σε τέτοιες χώρες, το αποτέλεσμα καθορίζεται από την περιορισμένη επιλογή σε υποψηφίους και από τον αυστηρό έλεγχο της δημόσιας συζήτησης. Ωστόσο, και σε πολλές δημοκρατίες επιχειρείται η χειραγώγηση της δημοκρατίας.

Με την ψήφο ή την αποχή μας, επιλέγουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν. Η υγεία της δημοκρατίας, όμως, απαιτεί συνεχή εγρήγορση. Δεν αρκεί μόνον η συμμετοχή σε εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT