Εγκλημα στα Τέμπη και ευρωεκλογές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση τις τελευταίες δεκαετίες που να μην καθορίζεται από την εστίαση σε ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, είτε με αναφορές σε σκανδαλώδη διαχείριση δημόσιου χρήματος είτε σε άλλες, σχετικές με την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, όπως συμβαίνει με το βαρύτατο έγκλημα στα Τέμπη. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου υποθέσεις σκανδάλων, πραγματικών ή διογκωμένων, όπως κατόπιν αποδείχθηκε, ώθησαν κυβερνήσεις σε εκλογική αναμέτρηση και επηρέασαν σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά το αποτέλεσμα. Οι περιπτώσεις του σκανδάλου Κοσκωτά, της υπόθεσης με το Βατοπέδι, τα εξοπλιστικά και η οικονομική διαχείρισή τους επηρέασαν τα εκλογικά δρώμενα της εποχής τους.

Στις τωρινές εκλογές, παρότι αφορούν την Ευρωβουλή, η τραγωδία των Τεμπών, που είναι σε δικαστική διερεύνηση που σε σχέση με άλλες βαριές υποθέσεις εγκλημάτων, όπως το Μάτι, έχει «τρέξει» προσώρας γρήγορα, βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής κριτικής, την οποία κυρίως ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κάποια μικρότερα κόμματα.

Οι σκληρές επικρίσεις για τα Τέμπη εστιάζονται σε ποικίλες καταγγελίες για συγκάλυψη σε πολλές πτυχές της υπόθεσης, χωρίς ωστόσο έως τώρα να έχει καταλήξει η Δικαιοσύνη σε απόδοση ευθυνών προς συγκεκριμένα πρόσωπα και χωρίς να έχει διεξαχθεί η δίκη.

Το κλίμα πυροδοτείται από εκθέσεις ειδικών τεχνικών συμβούλων που έχουν κινητοποιήσει συγγενείς θυμάτων, αλλά και νέες καταγγελίες για συγκάλυψη, κυρίως πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση, κάτι που μένει να κριθεί από τη Βουλή. Ωστόσο, φαίνεται από τον δημόσιο διάλογο να έχουν «φύγει» βασικές παράμετροι της τραγωδίας. Πως ό,τι και να έγινε με συγκάλυψη, τα τρένα συγκρούστηκαν διότι υπάλληλοι διέπραξαν βαρύτατα λάθη, προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα και χωρίς τη δική τους βαρύτατη εγκληματική συμμετοχή, η τραγωδία δεν θα είχε γίνει.

Επίσης, η ύπαρξη ευθυνών για παραλείψεις ετών, που οδήγησαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε αυτή την κατάσταση.

Η έρευνα τέτοιας τραγωδίας απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα και σεβασμό, πρωτίστως στα θύματα και στους συγγενείς τους. Είναι πολύ βαριά η ευθύνη πολιτικών και δικαστών για την προσέγγιση αυτής της τραγωδίας. Η πολιτική κριτική, η πολιτική διερεύνηση και, κυρίως, η ευθύνη της Δικαιοσύνης οφείλουν να έχουν ένα μόνο στόχο: την αναζήτηση της αλήθειας, προκειμένου να δικαιωθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους. Και να γίνει, επιτέλους, ο σιδηρόδρομος ένα ασφαλές και σύγχρονο μέσο μεταφοράς, ό,τι πιο αυτονόητο δηλαδή για μια ευρωπαϊκή χώρα, για να μη θρηνήσουμε πάλι αθώους, όπως στο βαρύ έγκλημα των Τεμπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT